Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt
Beeld 1203 92 39ab189

Alleen jongeren als Minister van Gehandicaptenzaken?

Opvallend wel dat de KRO/NCRV alleen heeft gekozen voor jongeren die mogen meedoen aan de verkiezing van “De Minister van Gehandicaptenzaken”. En niet alleen dit!

Van de zes kandidaten die door de selectie zijn gekomen zijn er maar twee vrouwen.

Als het al gaat om gelijke kansen dan is dit – mijn inziens – een valse start. Het had de selectiecommissie gesierd als dit tot uiting kwam in de kandidaatstelling: gelijke aantallen man en vrouw, maar ook wat de leeftijd aangaat van de kandidaten. Juist omdat ‘gelijke kansen’ een prominent criterium is.

Het krijgt hierdoor wel enige show-allures: de etalage van kandidaten moeten goed ogen. Attractief!

Lees ik de korte persoonsbeschrijvingen dan vind ik daar weinig of niets in terug dat deze kandidaten ruimschoots voldoen aan de gestelde criteria.

De kandidaten hebben een “pre-employment screening” ondergaan, zoals dat in goed en begrijpelijk Nederlands wordt genoemd. Zo’n ‘screening’ is een uitgebreid achtergrondonderzoek naar mensen die een sollicitatie doorlopen om meer te weten komen over het (arbeids-) verleden van de sollicitant. Bij mij rijst dan meteen de vraag op: wie doet dit onderzoek? Wie doet de analyse? Zijn dat ook mensen met een beperking?

Wordt het een amusementsprogramma, dat een jaar duurt, een soort van mini-serie of wordt het iets dat echt wordt ingezet het leven van mensen met een beperking te dienen, te verbeteren, een soort van mini-sterie?

Maar de meest prangende vraag die mij opkomt is deze: wat zijn hun wapenfeiten? Anders gezegd, wat hebben zij in het verleden gedaan om de mens met een beperking centraal te stellen, zaken te verbeteren, rechten te laten gelden, anderen helpen, etc., etc., etc.?

Begrijp me goed, ik juich dit initiatief van harte toe, maar heb wel een aantal kanttekeningen.

De ‘show must go on!’

PS: Wie wordt de staatssecretaris van deze ‘ministerie’? 

Lees het zelf: https://kro-ncrv.nl/ministervangehandicaptenzaken

10 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Altijd goed om kritische kanttekeningen te hebben. Het zijn inderdaad allemaal jonge mensen, dat zegt natuurlijk niets over hun kwaliteiten.

Uiteindelijk gaat het erom wat ze inhoudelijk de vertellen hebben en of ze goed namens andere mensen met een beperking kunnen spreken.

Waar moet de minister van Gehandicaptenzaken volgens jou in ieder geval in thuis zijn? 

zei...

Ik wilde mij ook aanmelden, maar moest helaas tot de conclusie komen dat mijn gezondheid zo ernstig te wensen overlaat, dat dit geen goed idee was en is. 

Ik heb de indruk (en die kan fout zijn) dat mensen boven de 40 jaar zoveel last hebben met hun energieniveau, dat voor hen deze baan niet te doen is. Het vechten van dag tot dag vergt al alle energie. Niet bij alle 40+ers, maar wel bij een heleboel denk ik.

zei...

Het grootste punt met 'televisie-optredens' is bijna altijd dat de persoon in kwestie er goed moet uitkomen op TV. Dit programma wordt gemaakt/georganiseerd door de KRO/NCRV, en die hebben er het grootste belang bij dat het goed oogt. 
Ik ken de huidige winnaar niet, dus ik vel ook absoluut geen oordeel over hem. Dat doe ik zo-wie-zo nooit Ik feliciteer hem met zijn overwinning.

Het probleem ligt puur bij de programmamakers, bij bijna alle programmamakers. Wanneer komt er iemand met een beperking op TV? Eigenlijk nooit, tenzij het programma dat absoluut vereist. En dan nog proberen ze vaak eerst een 'valide' persoon in een rolstoel te zetten die dan mag acteren. Kijk nou bijvoorbeeld naar spelshows, alleen maar jonge vitale mensen zonder ook maar één smetje... Kijk eens naar een opnamestudio, daar wordt geen rekening gehouden met mensen met een beperking, daar is geen plaats voor gereserveerd... 

En mensen die zich storen aan mijn cynisme, mijn dan excuses hiervoor, ik wil alleen even mijn frustratie kwijt voor wat betreft het televisie-circus.

zei...

Inmiddels heb ik begrepen dat de nieuwe "minister van gehandicaptenzaken" een dagtaak had aan het meedoen aan allerlei verkiezingen. Op Twitter valt onder meer te lezen dat Rick Brink genomineerd werd voor de:

- Gouden Venus van Milo, een prijs voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking;
- Beste Raadslid van Nederland.
(Brink is CDA-raadslid in de gemeente Hardenberg).

Als secretaris van de plaatselijke voetbalclub kan/kon Brink rekenen op veel stemmen vanuit de gemeenschap... Het viel me op dat wanneer er Twitteraars (kritische) opmerkingen hadden aan het adres van Brink, hij bijval kreeg vanuit de voetbalclub...

Opmerkelijk is ook dat de gemeente Hardenberg in 2018 werd uitgeroepen tot de "meest toegankelijke gemeente van Nederland". Bij deze gelegenheid was het de echte minister (Hugo de Jonge) die de prijs overhandigde aan ... Rick Brink tijdens een uitzending van Kassa.

(Ik kan overigens op de website van Ongehinderd nergens een rapport vinden waarin beschreven wordt waarom de gemeente Hardenberg de meeste toegankelijke gemeente van Nederland is geworden. Dat leek mij namelijk handig om dit in de regio waar ik zelf woonachtig ben eens onder de aandacht te brengen van diverse gemeenteraden. Als iemand dat rapport heeft dan houd ik me aanbevolen)

De CDA-minister Hugo de Jonge zagen we ook weer terug bij de verkiezing van de "minister van gehandicaptenzaken".
 

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in