Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Centraliseren of niet?

In verschillende berichtgeving de laatste tijd gaat het over het centraliseren van voorzieningen. Bijvoorbeeld de Tolkvoorziening, die weer bij het UWV komt in plaats van bij gemeente. Belangrijke reden is de beperkte inzet dit beter door 1 instituut in plaats van bijna 400 kan worden georganiseerd.

Ook over de individuele studietoeslag voor arbeidsbeperkten komt de discussie over centraliseren terug op de agenda door onderzoek van Inspectie SZW en LSVB. Hier is de grote verscheidenheid tussen gemeenten, die is ontstaan het belangrijkste argument, naast de slechte vindbaarheid. 

Hoe kijken jullie aan tegen deze ontwikkeling? Is het fijnslijpen van gedecentraliseerd beleid of is het een begin van re-centralisatie? Welke voordelen ervaren jullie van decentraal beleid?

5 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Voor centraliseren, en vooral omdat dan beter geborgd kan worden dat je als cliënt weet waar je moet zijn. 

Tweede reden, misschien nog wel veel belangrijker, dat je er op kunt vertrouwen dat de competenties overal gelijk zijn voor de uitvoering van de taken. Ik heb nooit geloofd in het decentraal uitvoeren van diverse regelingen, en vanuit kwaliteitsoogpunt is het er zeker niet beter op geworden. 

Los van deze discussie, decentraal of centraal geldt nog een andere invalshoek, en dat is de leefwereld van de cliënt. Het feit dat we inmiddels 35 arbeidsregio's hebben biedt mogelijkheden om daar als centrale organisatie bij "aan te sluiten". 

Zelfde soort discussie centraal vs decentraal georganiseerd kom je ook tegen in de GGZ. Ga je als GGZ instelling de wijk in, of blijf je je professionals op een centrale plek bij elkaar houden om daarmee de samenwerking / kennisborging in je eigen domein op peil te houden. 

Ik denk dat het uiteindelijk een mix zal moeten worden, waarbij professionals van een centrale organisatie (in dit geval UWV) wat dichter in de leefwereld van de cliënt moeten komen (dat zal rondom woonplaats van cliënt zijn). 

Waarbij beleid centraal wordt bepaald, maar zo dicht mogelijk bij de burger (makkelijk vindbaar) wordt uitgevoerd. 

zei...

Bedankt voor je reactie Enno. Mijn persoonlijke ervaring is dat sommige zorg-organisaties niet goed onderling met elkaar communiceren en elkaar soms zelfs tegenspreken waar je als "client" dan de dupe van bent. Ik vind dat zorgelijk maar ik weet niet of centraliseren of juist niet, daar een oplossing voor is. Misschien dat Joris dat nog kan toelichten?

zei...

Hoi Enno, ken jij nog mensen die hier meer vanaf weten? Zou je ze willen uitnodigen voor dit gesprek (kan met de knop aan de rechterkant en dan het emailadres invullen)? Ik ben wel benieuwd naar de voors en tegens. Misschien kun je het bericht delen in jouw netwerk?

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in