Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Corona | Positie gehandicapten achteruit ondanks VN-verdrag. En nu? II

De hele corona-crisis legt veel problemen bloot binnen de gezondheidszorg en de wijze waarop het Minister van VWS rekening heeft gehouden met dit soort toestanden (pandemie).

Het RIVM berichtte in januari van dit jaar nog dat het er op lijkt dat het coronavirus niet makkelijk door mensen kan worden worden overgedragen op anderen. De vraagsteller werd gerustgesteld…

Intussen is het 18 mei 2020 en de tellers staan op:
Positief geteste personen: 44.141
Ziekenhuisopnames: 11.579
Overleden personen: 5.694

We zijn er nog lang niet, de regering heeft dankzij de maatregelen (intelligente lock down) de druk op de gezondheidszorg weg kunnen nemen. De uitgestelde zorg wordt nu langzaam in gang gezet, de lock down op intelligente wijze afgebouwd dankzij de versoepeling van de maatregelen. We kunnen weer geknipt worden, zo nodig geschoren.

Er is echter nog steeds geen exit-strategie voor mensen met een beperking! Ja, we dringen er daar op aan via Twitter, zeggen het voor de radio en televisie… maar kennelijk net op momenten dat én de minister president én de ministers van VWS met andere zaken bezig zijn of de aparte schoenen klaar zetten voor morgen of even onderuit zitten met een goed glas whisky of andere spiritualiën om de geest even tot kalmte te brengen…

Op de website van Ieder(in): “Mensen met een chronische ziekte of beperking zijn geen onderdeel van de exit-strategie van het kabinet en RIVM. Vanuit Ieder(in) blijven we hard pleiten voor veilige scenario’s en passend beleid. ‘Er zit een beetje beweging in, maar het gaat veel te langzaam’, zegt Ieder(in)-directeur Illya Soffer in op Radio 1.”Dit onderwerp is terug te luisteren aan het begin van de uitzending van Nieuws en Co/7 mei/18 uur (1-12 minuten). https://www.nporadio1.nl/gemist/2020-05-07

Maar dat was 7 mei!

Zijn er nog andere acties in petto om de regering ertoe te bewegen binnen de kortste keren een exit-strategie te presenteren? Of wordt de boodschap net zo lang herhaalt totdat de overheid net een plan komt?

Morgen wordt duidelijk hoe de Kamer gehandicapte jongeren waardeert… alsof het aanvankelijke plan niet al veelzeggend was hoe dit kabinet naar mensen met een beperking kijkt…

Alsof we dat al niet weten!

11 reacties
Deel gesprek via:

Beetje nuancering.Enige tijd terug was de GGD Limburg zo vriendelijk om mede te delen dat het werkelijk aantal zieken tot 30 x zo hoog zou zijn als de door RIVM opgegeven aantallen.Nederland en de UK zijn een van de weinige landen die geen herstelmeldingen hebben opgeven. Kijkend naar de herstel percentages in Oostenrijk, Duitsland is het aannemelijk dat ook hier inmiddels een substantieel deel van de besmette personen inmiddels weer is hersteld. Dat zou betekenen dat vanaf begin april het aantal actieve besmettingen bij benadering gelijk staat aan totaal aantal besmettingen -/- (0,9Xaantal besmettingen 12 dagen terug) - aantal doden.Het werkelijk aantal echt zieke mensen is tot op heden nooit echt vastgesteld. Enkele weken terug lag dit op bij benadering 3%. Misschien dat dit nu voor heel NL op 6% ligt.Rotterdam, Zuid-Oost brabant limburg zijn de gebieden waar de aantallen richting 10-15% gaan. Maar ook hier het aantal nu nog actieve besmettingen ligt substantieel lager (max 2%, waarschijnlijk minder).We laten ons allemaal angst aan praten. Binnen blijven is verslechterende conditie, grotere vatbaarheid. Zolang we mee blijven doen met de angst psychose gaan we komende jaren veel 'plezier' beleven van deze crisis. Mensen ontwikkelen angst stoornissen, depressies, verliezen hun perspectief, hun baan. En komen terecht in eenzaamheid.De uitdaging is groot om niet in de angstcultuur van het RIVM terecht te komen.

Maurice de Hond heeft het in een interview op Cafe Weltschmerz in plaats van factor 30 zelfs over 40 tot 50 x zo veel werkelijke besmettingen. De kans dat mensen beneden de 65 jaar komen te overlijden is daarmee lager dan de kans op overlijden aan een verkeersongeval.  Natuurlijk zijn er wel kanttekeningen te maken, heb je overgewicht, behoor je tot de serieuze risicogroepen (waarvan hart&vaat en diabetes de meest risicovol volle zijn) is het vanzelfsprekend verstandig om zo veel als mogelijk te voorkomen ziek te worden. Toch denk ik dat de nu ingeslagen recht veel meer impact heeft op burgerrechten dan de situatie eigenlijk vraagt. Iets met aantasting van onze democratische rechtstaat.Lijkt me een veel groter probleem.

Exit strategie? Er is over 2 jaar weinig meer te exiten. Wat meer inlezen in de wereldwijde Coronacrisis kan geen kwaad. En RIVM / WHO hebben gezorgd voor een hopeloze crisis. "Never waste a good crisis" zou wel eens kunnen gelden. Een crisis om te verbloemen wat het eigenlijke probleem is. En dat is niet Corona.Mensen met een beperking wordt na deze crisis (kan nog wel twee jaar duren) een heel grote groep. Ook mensen met een psychische beperking ( al of niet getriggerd) door deze crisis zullen weer terug moeten naar een leefbare wereld. Hoe? Geen idee. Ik zie geen uitweg uit de huidige situatie zonder kritisch stil te staan bij de vraag of de afgelopen maanden niet meer ellende hebben veroorzaakt dan dat ze hebben 'opgelost' met de lockdown.Gelukkig zijn er een aantal prominente personen uit o.a. de GGZ wereld die zich ernstig zorgen maken over de ontstane situatie. Daaronder Damiaan Denys (psychiater en filosoof).


Misschien is gedrag verandering (niet met een verkoudheid naar je werk gaan) wel helpend. Maar bij lange na niet genoeg. 


Raad je tenzeerste aan wat meer te focussen op andere bronnen dan alleen het RIVM. Giswerk? Vrees dat wat analyse van de testuitslagen helpend kan zijn om te begrijpen waarom ik die 30-50x noem.https://www.worldometers.info/ was voor mij een leuke bron de afgelopen 2 maanden. Durf de stelling aan dat op dit moment nog slechts zo'n krappe 2500 mensen ziek zijn afgaande op de RIVM cijfers. In werkelijkheid zullen dit er zo'n 75000 zijn.Aannames nogmaals, Duitsland en Oostenrijk vertonen op basis van door hun gerapporteerde cijfers soortgelijke verhoudingen. Bron nogmaals voor Duitsland en Oostenrijk Worldometers.info.En die 70000 mensen die niet geregistreerd als ziek zijn maar dat mogelijk wel zijn, zijn ofwel zonder symptomen (alleen besmet) of komen tot nu toe niet in aanmerking voor testen.

zei...

Hi Gerrit, wat goed dat je dit aankaart! Het viel mij ook al op dat de groep van mensen met een beperking een ondergeschoven kindje is geworden. Voor mij persoonlijk voelt dit erg rauw. Het doet mij pijn om te zien waar ze in de praktijk als overheid niet (goed) betrokken zijn. Waar het lijkt alsof men oogkleppen op heeft. Het zegt al zo veel dat op het huidig hoogtepunt van de crisis, de zorg voor mensen met een handicap in een instelling onbenoemd bleef in de persconferenties. Terwijl de ouderenzorg wel steevast benoemd werd (wat ze simpelweg hadden kunnen tackelen voor beide groepen door 1 begrip als `instelling` ofzoiets te gebruiken). Deze crisis legt dan ook bloot waar de gaten in het systeem zitten. Ik hoop dat we deze kunnen gebruiken in het voordeel voor mensen met een handicap/chronische ziekte. Verder ben ik aan het denken om aankomende week een actie op te zetten via een lobby en wat contacten, maar ik betwijfel of dit nog nuttig en relevant is. Hoe denk jij hierover?

Met crisis worden mensen met beperking nog kwetsbaarder. Veel mensen vonden 0,5 meter voldoende om elkaar door te laten in bijv. supermarkten. Ouderen mochten wel tussen 07.00 en 08.00 uur naar de supermarkt. Chronisch zieken en mensen met een beperking waren niet welkom.Goed nieuws : over 10 jaar zijn we verlost van de de generatie die onze maatschappij heeft gemaakt tot wat we nu hebben. De puinhopen daarvan mogen de jongere generaties opknappen.Als daar aandacht voor iedereen met een kwetsbaarheid blijft bestaan voorzie ik nog wel mogelijkheden. De huidige wereld lijkt heel sterk op "het recht van de sterksten". Een wereld waar je als persoon met een kwetsbaarheid niets maar dan ook niets te zoeken hebt. Weg inclusie en weg diversiteit.

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in