Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt
pexels-photo-1353365

Hoe inclusief is het afvalbeleid in jouw gemeente?

Zelf woon ik niet in Arnhem, maar een collega attendeerde me op het volgende bericht: 
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2402518/Ombouwen-afvalcontainers-Arnhem-niet-handig-voor-chro… 
Het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (APCG) ziet problemen in het ombouwen van afvalcontainers. Doordat er straks alleen maar 30 liter-zakken in kunnen, komen mensen met een beperking of chronische ziekte in de problemen. 

Hoe is dat in jouw gemeente? Kun jij je afval gewoon kwijt?

4 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Laat ik beginnen met te stellen dat volgens mij afvalbeleid nergens echt inclusief is. Of je hebt te maken met hele grote kliko's, of met moeilijk te hanteren ondergrondse containers. Veel meer andere opties hebben we geloof ik niet in Nederland.
Zo ook bij ons in Doesburg, daar hadden we drie grote kliko's staan voor verschillende soorten afval. Jaren geleden is er een raadsvergadering geweest waar besloten werd over te gaan naar het ondergrondse containersysteem (dat zou goedkoper zijn ;-) ) Er was proef gedraaid in de binnenstad waar ± om de 75 meter zo'n bak te vinden was en die proef was geslaagd.
In een van de buitenwijken stonden ze alleen bij enkele flats, omdat daar geen kliko's gebruikt konden worden. In de vakantieperiode heeft een wethouder ineens besloten dat de invoering nu maar moest plaatsvinden en heeft zonder kennisgeving of er ruchtbaarheid aan willen geven besloten dat er maar gelijk begonnen moest worden en er werden voor de overige inwoners van alle buitenwijken in totaal 5 containers ingegraven. Resultaat was dat sommige mensen 2 km. moesten lopen met hun afval om het kwijt te kunnen. Iets wat voor iemand met een beperking al helemaal niet te doen is. We zijn er dan ook direct op ingesprongen en hebben tot twee keer toe uitstel afgedwongen. In de tussentijd de media benadert die daar vol op insprong en ook de gemeenteraad begon gelukkig van onze berichten wakker te worden en besloot dat er een maximale loopafstand mocht zijn van 150 meter. In onze ogen nog steeds te veel. Maar goed, het gevolg is dat er nu containers bijgeplaatst moesten worden om die loopafstand enigszins te benaderen. Het gevolg is dat er 20 containers bijgeplaatst moesten worden. Iets wat dit beleid weer veel duurder maakt dan het vorige beleid. Ook moeten er extra mensen ingezet worden om bij die mensen, met een beperking die het echt niet zelf kunnen wegbrengen, ophalen en afvoeren. En dat laatste is dus echt niet inclusief lijkt mij.
Bij de kliko's was het tenminste nog zo dat iedereen het eigenlijk zelf wel in de kliko kon gooien en eens in de zoveel tijd was er altijd wel iemand genegen om die kliko naar de straat te rijden.
We hebben er veel tijd en energie in gestoken, maar een ooit eens genomen besluit wordt niet zo maar weer terug gedraaid (ook al is dat soms verstandiger) dus we moeten er het beste van maken.
Oh ja, wat we ook nog voor elkaar hebben gekregen, alle ondergrondse containers zijn nu wel goed bereikbaar zijn d.m.v. opritten bij stoepranden en voldoende  manoeuvreer mogelijkheid is voor rolstoel, scootmobiel, driewielfiets en rolstoelfiets, de mensen moeten er toch bij kunnen komen.

zei...

Hier in Rijswijk, lage containers voor rest-afval, glas en papier. 

Hoge containers voor gft en plastic. Dus ook hier kan het nog wel wat inclusiever. Moet eerlijk toegeven dat ik nog geen rolstoel gebruikers heb aangetroffen in onze straat. Maar wat niet is kan nog komen, maar door het ontbreken van een lift is het dan ook bijna onmogelijk hier te wonen. 

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in