Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

(hoe) kaarten jullie dingen aan?

Enkele jaren houd ik mij bezig met politiek. Steeds vaker kom ik achter regelingen – soms zelfs wetten – die in de praktijk niet positief uitpakken voor mensen met een handicap/chronische ziekte. Soms kom ik ze toevallig tegen, andere dagen krijg ik er zelf (als persoon met een handicap) mee te maken en pluis ik ze verder uit. Ik sta nog in mijn kinderschoenen over hoe ik dit soort dingen het beste kan aankaarten. Meestal probeer ik in gesprekken met mensen een issue te benoemen, maar vlot wil het nog niet bepaald lopen.. Eerlijk: ik ben ook geen lobbyist, maar een student.

Het proberen aankaarten van problemen, is denk ik voor vele op dit platform een `ding`. Dit `aankaarten` of in vaktaal gezegd: `lobbyen` hoeft ook niet perse in de politiek te zijn. Het kan net zo goed bij jouw zorgorganisatie, werkgever of school zijn. Lobbyen heeft dan ook veel weg van het werk als ervaringsdeskundige.

Wat ik mij afvraag: kaarten jullie bepaalde zaken aan? En zo ja, hoe doen jullie dit? Misschien kunnen we zo wat van elkaar leren en de lobby verbeteren. Zodat we beter (samen) kunnen gaan werken aan een hogere kwaliteit van leven voor mensen met een handicap/chronische ziekte!

1 reactie
Deel gesprek via:
zei...

Hallo Anne,


Soms vraag ik het aan een belangenorganisatie.
Soms kun je beter bij de politiek zijn.
Kortom: hét antwoord bestaat niet.
Echt een levenskunst om de goede vragen te stellen. Dat kun je het beste meteen ter plekke doen.

Wat ik lastig vind: ik heb zelf een groot probleem. Dan maak ik duidelijk dat ik hulp nodig heb. Maar dat het ook een structureel probleem is voor andere mensen, dat ik beleid veranderd wil zien.


Goed dat je in aktie komt Anne! Ik heb geen kant-en-klaar recept voor jou, andere mensen wel?Groeten,


Marja

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in