Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Inclusie in de klas én voor de klas?

In gesprek met organisaties komen soms ideeën op. Ik kreeg vandaag het volgende idee: als we werken aan inclusief onderwijs, moeten we toch ook de mensen die voor de klas staan een afspiegeling laten zijn van de samenleving. 

Daar is natuurlijk wel wat werk te verzetten als we kijken naar de bijdrage van het onderwijs in de banenafspraak? Kennen jullie goede voorbeelden van het onderwijs waar mensen met een beperking voor de klas staan of een andere functie vervullen? Of is dit helemaal niet haalbaar?

14 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Ik vind het een heel goed idee en ken uit het (mijn) verleden twee voorbeelden: ik heb een zichtbare handicap aan mijn armen. Heb in het lager en middelbaar beroepsonderwijs voor de klas gestaan. Een vriend van mij met een lage dwarslaesie was jarenlang leraar Nederlands op een scholengemeenschap. Het werkte voor mij alleen als de directie zei: (geen idee maar) we gaan het proberen. Er waren technische oplossingen nodig en collega's en leerlingen moesten aan het idee wennen. Verder had ik dezelfde uitdagingen als mijn collega's tijdens de lessen. Ik ben er van overtuigd dat het kan. En werkt.

zei...

Ik ben zelf docent in het mbo. Moest wel even mijn weg vinden toen daar een rolstoel bij kwam, maar inmiddels gaat dat allemaal best aardig. Wel met hier en daar wat aanpassingen in mijn werkzaamheden en werktijden.
Een tijdje geleden was ik op stagebezoek op een kinderdagverblijf en kwam daar ook een medewerker met rolstoel tegen. En dat mag van mij veel meer: laat al die kinderen en studenten maar zien dat een beperking je niet hoeft tegen te houden om een beroep uit te oefenen! 

zei...

Een van mijn kinderen heeft op de basisschool een tijdje les gekregen van een docent met epilepsie. Dit ging heel goed, tot deze docent plotseling een epileptische aanval kreeg. Daar is de hele klas enorm van geschrokken, waarna er helaas toch afscheid van deze docent is genomen. Samen met de leiding is wel gekeken of er mogelijkheden waren om een veilige omgeving voor kinderen en docent te creëren. Omdat een aanval bij deze docent niet te voorspellen was, was er op dat moment geen oplossing te vinden. Ik hoop dat in de toekomst er wel mogelijkheden zijn om ook docenten met bijvoorbeeld epilepsie in dienst te houden.  

zei...

Ik ken iemand met een handicap die een tijdje docent (Nederlands, meen ik, een jaar of een paar jaar) geweest is (in die tijd een jaar of 35 schat ik, ongeveer zo'n tien jaar geleden. Spierziekte, elektrische rolstoel, maar in die tijd was er dus nog geen Banenafspraak en Participatiewet).

zei...

Wat een goede voorbeelden. Waar ik wel benieuwd naar ben: wat is er nodig om meer diversiteit voor de klas te krijgen? Hoe kunnen we daar voor strijden?

zei...

Wat anderen hierboven ook zeiden: neem een leraar/lerares met een beperking als een voorbeeld voor leerlingen in de klas. In het begin lijkt het lastig om in één klap zoveel diversiteit voor de klas te krijgen voor een lange termijn. Maar er zijn ook kleine maar goede voorbeelden die in korte termijn wel haalbaar zijn.

In België las een dove lerares een boek voor aan horende leerlingen in de klas. Zie: https://www.arhus.be/fotos/gebarentaal-redt/. Ik herinner me nog dat een paar basisscholen in Nederland een dove docent Nederlandse gebarentaal vroegen om een paar lessen over dovencultuur en NGT te geven.

zei...

Ik ben in dit gesprek nog geen reactie tegengekomen over het hebben van een onzichtbare beperking/chronische aandoening en voor de klas staan. De omgeving reageert daar vaak met onbegrip op en een werkgever vindt het een risico als iemand onverwachts moet verzuimen vanwege bijv. migraine, buikklachten, diabetes of een energiebeperking. Wat voor kansen heb je in het onderwijs als leerkracht met een chronische aandoening? Best lastig toch?

zei...

JA, ook mensen met een beperking kunnen heel goed voor de klas staan. Dit is juist een inclusieve zaak en moet breed worden aangepakt, zodat het vak maatschappijleer bv. weer op de scholagenda komt te staan. Juist wij kunnen inclusief werken. Wil daar graag aan mewerken... als VN Ambassadeur...

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in