Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Is de website van jouw gemeente al toegankelijk?

Kun jij de website en apps van jouw gemeente volledig gebruiken? Is de digitale informatie en dienstverlening van jouw gemeente volledig toegankelijk? Ik hoor graag hoe dat zit in jouw gemeente en of jij tegen problemen aanloopt. De websites van gemeenten moeten uiterlijk in september 2020 voldoen aan de Europese richtlijnen voor toegankelijkheid. Het gaat bijvoorbeeld om richtlijnen voor tekstalternatieven (symbolen, afbeeldingen), ondertiteling, geluid, video, lay-out, kleur, contrast en navigatie. De meeste gemeenten voldoen niet aan de richtlijnen. Daarom heeft Ieder(in) toegankelijkheid van gemeentelijke websites hoog op de agenda staan. Ik hoor graag hoe ver jouw gemeente is op het gebied van digitale toegankelijkheid. En tegen welke problemen jij mogelijk aanloopt.

26 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Helaas niet. https://www.doesburg.nl/ is naar mijn mening verre van toegankelijk.
Nadat enige tijd geleden besloten werd de huisstijl en website aan te gaan passen, had ik er goede hoop op. Helaas rest nu alleen nog teleurstelling. De gehele website is vernieuwd, maar de geboden opties voor toegankelijkheid werken niet of werken ruim onvoldoende.
Zo is er een 'voorlees functie' die in ver weg de meeste gevallen niet werkt.
Er is een 'contrast functie' Ik zie wel verschil, maar volgens mij voor mensen met een zichtbeperking absoluut te weinig.
Dan is er nog een mogelijkheid om het font te vergroten, slechts één stapje, wat volgens mij volstrekt onvoldoende is.
Ik weet dat het makkelijk is om kritiek te hebben, maar het gaat hier om een compleet nieuwe website waar veel belastinggeld in is geïnvesteerd, dan mag je op zijn minst een goed werkende website verwachten met goed werkende hulpmiddelen voor de toegankelijkheid.
Gelukkig gaan we binnenkort weer in gesprek met het college en ambtenaren en gaan we ook dit punt van aandacht bespreken.
In contrast met de gemeentelijke website, onze eigen website;  https://gehandicaptenraaddoesburg.org/
Ook hier mankeert nog wel wat aan de algehele toegankelijkheid, maar het verschil zit hem in de 'professionele gemeentewebsite' die veel belastingcentjes kost en de SGRD-website die door een amateur in zijn vrije tijd is gemaakt met een echt minimaal budget.

zei...

Inmiddels is er via Ieder(in) een toolkit beschikbaar gekomen. https://iederin.nl/toolkit-maak-je-gemeentewebsite-toegankelijk/

Hierin staan tips over wat digitale toegankelijkheid nou is en wat je kan doen om het in je gemeente op de agenda te krijgen. En je vindt er handige middelen waarmee je bijvoorbeeld je gemeente website kunt toetsen op toegankelijkheid en de eerste stappen naar samenwerking kunt zetten. 

Vanaf 23 september van dit jaar moeten gemeentewebsites volledig toegankelijk zijn. Is jullie gemeente al hiermee bezig? En ben je betrokken hierbij?

 

zei...

Vanaf 23 september moeten alle gemeentewebsites volledig toegankelijk zijn. Hoe is dat in jouw gemeente? Moet jouw gemeente nog (veel?) werk doen of heb je juist mooie voorbeelden van hoe het in jouw gemeente goed is aangepakt? Ik hoor het graag.

zei...

Hallo Henk,


Ik sta voor raadsels: er is onduidelijkheid wat er wel/niet ondertiteld moet zijn. Vaste filmpjes moeten nu wel ondertiteld zijn.
Live stream hoeft niet ondertiteld te zijn. Maar als de gemeente dan de gemeenteraadsvergadering terug laat zien op internet, dan moet er wél ondertiteling beschikbaar zijn.
Het ene bedrijf dat ondertitelsoftware aanlevert, laat meteen live ondertitelen. Andere bedrijf levert het achteraf aan. Dan kan ik niet goed meedoen.

Maar er staat ook op internet dat er veel onduidelijkheid is….

https://level-level.com/nl/blog/web-accessibility-directive/ verschillende wetten zijn verwarrend

Het tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid is geldig van 1 juli 2018 tot heden.

23 september 2020: Websites, applicaties en platformen die eerder dan 23 september 2018 gepubliceerd zijn moeten vanaf 23 september 2020 aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid voldoen.

23 juni 2021: Op 23 juni 2021 moeten ook alle mobiele applicaties aan de dan meest recente versie van de richtlijnen voldoen.

23 september 2023: Vanaf deze datum moeten ook intra- en extranetten voldoen.

Als de overheid al aangeeft dat diverse wetten verwarrend zijn....dan weet niemand meer wat er wel verplicht is...Weet jij dat Henk?

zei...

Hallo Marja,

Veel succes! Mocht je daarna nog vragen hebben, stel ze gewoon hier.

Groet, Henk

zei...

Op 6 februari begon mijn gemeente met automatische ondertiteling. Een proef van 3 maanden. Afgelopen week heb ik gevraagd hoe de proef was....


Is de software een vaste prijs per maand?
Mag de gemeente dit ook inzetten voor de online voorlichtingsbijeenkomsten over snelfietspaden, nieuwe centruminrichting, stationsplannen etc?  Normaal zijn het fysieke bijeenkomsten, maar nu met corona is het digitaal.
Mag de gemeente deze software ook voor het Inclusiecafé gebruiken (in de Week van de Toegankelijkheid)?


Of werkt het bedrijf met aantal GB's te streamen?


zei...

Hoi Marja,

Dit zijn de vragen die je aan de gemeente hebt gesteld? Laat je ons weten wat de antwoorden zijn?

Ben benieuwd!

Groet, Henk

zei...

Ja, ik heb gisteren of eergisteren de gemeente verblijd met deze vragen :-)
Af en toe moeten ze even nadenken. Filmpjes in gebarentaal en zo, dat is nog wel erg nieuw....
Als ik antwoord heb, dan laat ik het weten!
Bij een Microsoft pakket maakt het niet uit hoe intensief je Word, Excel etc gebruikt. Dus ik  ben benieuwd hoe dat bij softwareleverancier is (bedrijf dat automatische ondertiteling geeft). Het kan bij de concurrent anders zijn.

zei...

Hier ben ik weer even.
Aangezien het onderwerp van de komende 'Week van de toegankelijkheid' de digitale toegankelijkheid is, ben ik maar weer eens een rondje gaan maken over verschillende publieke websites hier binnen de gemeente. 
Ik kom tot de schrikbarende conclusie dat er eigenlijk helemaal niets veranderd. Te beginnen bij de gemeentelijke website, daar is een volslagen mislukte poging gedaan om het iets op toegankelijkheid t e laten lijken. De commentaren die ik een jaar geleden gegeven heb en de suggesties die ik gedaan heb, er is werkelijk niets mee gedaan. Sterker nog, de 'webmaster' is er van overtuigd dat hij/zij voldoende heeft gedaan en dat de problemen die 'gebruikers' er mee hebben dat zelf in hun systeem moeten zoeken.
Deze webmaster is niet bekend met het feit dat ik als voormalig ICT-er erg goed op de hoogte ben met de materie en weet dat het 'verweer' dus grote onzin is. Wat men tot nu toe gepresteerd heeft is zwaar onder de maat. Dergelijke zaken zouden in het verleden in mijn bedrijf niet getolereerd worden. Gelukkig hebben we deze maand nog een onderhoud met de verantwoordelijk wethouder, waar we de digitale toegankelijkheid zeker zullen bespreken.
Maar ook alle ander publieke websites zijn totaal niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Hoe zit het hier mee? Zijn daar ook data's gesteld wanneer die toegankelijk moeten zijn?

zei...

Zwembad had grijze letter in blauwe achtergrond, slecht contrast, moeilijk te zien. Dus ik heb het gemeentelijke zwembad gevraagd om beter contrast te programmeren bv gele letter met blauwe achtergrond.


De toegankelijkheids wet is toch ook voor alle andere websites die  via gemeente betaald worden?

Maar afvalverwijdering wordt wel via gemeente betaald, maar is een eigen organisatie.
Is de wet voor alle websites vanuit gemeente? Zijn er nogal wat....

zei...

Geldt in principe voor alle overheidscommunicatie, dus ik ik denk ja. Ik zal het nog even navragen bij een collega voor de zekerheid.

zei...

Henk, hoe zit het met de publieke omroep?
Gisteren keek ik TV via laptop. Geen ondertiteling. Dan maar op mijn mobiel: geen ondertiteling. Nou ja, even wachten dan maar, vroeger gebeurde het wel eens dat ondertiteling 10 minuten later wel kwam.


Minuut of 20? verder kwam het huidige beeld, maar met de ondertiteling van 20 minuten geleden. Dus beeld & ondertiteling correspondeert niet met elkaar.
Beetje onhandig kijken....


Is NPO daar op aanspreekbaar?

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in