Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Is de website van jouw gemeente al toegankelijk?

Kun jij de website en apps van jouw gemeente volledig gebruiken? Is de digitale informatie en dienstverlening van jouw gemeente volledig toegankelijk? Ik hoor graag hoe dat zit in jouw gemeente en of jij tegen problemen aanloopt. De websites van gemeenten moeten uiterlijk in september 2020 voldoen aan de Europese richtlijnen voor toegankelijkheid. Het gaat bijvoorbeeld om richtlijnen voor tekstalternatieven (symbolen, afbeeldingen), ondertiteling, geluid, video, lay-out, kleur, contrast en navigatie. De meeste gemeenten voldoen niet aan de richtlijnen. Daarom heeft Ieder(in) toegankelijkheid van gemeentelijke websites hoog op de agenda staan. Ik hoor graag hoe ver jouw gemeente is op het gebied van digitale toegankelijkheid. En tegen welke problemen jij mogelijk aanloopt.

3 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Helaas niet. https://www.doesburg.nl/ is naar mijn mening verre van toegankelijk.
Nadat enige tijd geleden besloten werd de huisstijl en website aan te gaan passen, had ik er goede hoop op. Helaas rest nu alleen nog teleurstelling. De gehele website is vernieuwd, maar de geboden opties voor toegankelijkheid werken niet of werken ruim onvoldoende.
Zo is er een 'voorlees functie' die in ver weg de meeste gevallen niet werkt.
Er is een 'contrast functie' Ik zie wel verschil, maar volgens mij voor mensen met een zichtbeperking absoluut te weinig.
Dan is er nog een mogelijkheid om het font te vergroten, slechts één stapje, wat volgens mij volstrekt onvoldoende is.
Ik weet dat het makkelijk is om kritiek te hebben, maar het gaat hier om een compleet nieuwe website waar veel belastinggeld in is geïnvesteerd, dan mag je op zijn minst een goed werkende website verwachten met goed werkende hulpmiddelen voor de toegankelijkheid.
Gelukkig gaan we binnenkort weer in gesprek met het college en ambtenaren en gaan we ook dit punt van aandacht bespreken.
In contrast met de gemeentelijke website, onze eigen website;  https://gehandicaptenraaddoesburg.org/
Ook hier mankeert nog wel wat aan de algehele toegankelijkheid, maar het verschil zit hem in de 'professionele gemeentewebsite' die veel belastingcentjes kost en de SGRD-website die door een amateur in zijn vrije tijd is gemaakt met een echt minimaal budget.

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in