Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt
schermafbeelding_2019-02-11_om_15.12.19

Moet er een minister van Gehandicaptenzaken komen?

De KRO en NCRV zijn samen met Lucille Werner op zoek naar een minister van Gehandicaptenzaken. Vorige week maakte Lucille Werner (zelf gehandicapt) dit bekend tijdens de uitzending van Jinek
Er wordt gezocht naar een minister die wil verbinden. Iemand die uit het hart spreekt en gelooft in gelijke kansen. Gedreven om te slagen. Een inspirator, een goede spreker en een krachtige vertegenwoordiger. De minister is iemand die als geen ander zijn of haar achterban begrijpt. Die weet wat er speelt, en hoe het anders kan. Iemand die mensen met een handicap niet als groep ziet, maar als individuen. Iemand die laat zien dat het onmogelijke soms toch mogelijk is. De minister begrijpt dat het leven met een handicap niet altijd makkelijk is en dat mensen met een handicap letterlijk en figuurlijk drempels moeten overwinnen. Hij of zij heeft de gave om mogelijkheden te zien waar anderen vergeten te kijken. Iemand die het niet alleen wil doen. Maar samen met elkaar. Niet gevraagd door een partij maar gekozen door Nederland…

Persoonlijk kreeg ik het idee dat dit weer een veeg teken is voor minister Hugo de Jonge, de huidige minister die gehandicaptenzaken in zijn portefeuille heeft. Met deze zoektocht wordt in principe aangegeven dat het niet goed gaat met het huidige gehandicaptenbeleid van deze minister.

Het is overigens niet de eerste keer dat de minister wordt aangesproken op de uitvoering van het gehandicaptenbeleid, zoals met betrekking tot de implementatie van het VN-Verdrag Gehandicapten. Het zou te langzaam gaan, te vrijblijvend en het is marginaal wat er tot nu toe bereikt is. Het gegeven al dat de ratificatie van dit verdrag pas in 2016 plaatsvond – 10 jaar nadat het verdrag door de VN werd gelanceerd – geeft te denken. En wat daarmee samenhangt ook het uitblijven van de ondertekening van het facultatief protocol van dit verdrag geeft aan dat de regering alle tijd neemt.

Kijk ook op https://kro-ncrv.nl/ministervangehandicaptenzaken

Is een minister van Gehandicaptenzaken wenselijk? Want vind jij?

11 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Goede vraag!

Met de definitie 'Minister van Gehandicaptenzaken' heb ik moeite. Niet iedereen is gelukkig met het label 'handicap' of 'gehandicapt.' Er zijn bijvoorbeeld Dove mensen die niet vinden dat ze gehandicapt zijn en zelfs trots zijn op hun Doofzijn. Zie bijvoorbeeld: https://www.npostart.nl/de-hokjesman/26-09-2014/VPWON_1214415 of https://www.npostart.nl/2doc/26-11-2018/KN_1703167 Er zijn mensen die pleiten voor het model van functionele diversiteit. Dan ben je niet gehandicapt, maar functioneert iedereen op zijn eigen manier. Bovendien is een aparte Minister Gehandicaptenzaken niet bepaald inclusief te noemen, omdat hiermee 'gehandicapten' als een aparte groep worden weggezet en daarmee andere minderheidsgroepen worden uitgesloten. En willen we dan ook een ouderenminister, jongerenminister, kinderminister, vrouwenminister of vul-zelf-maar-in-minderheidsgroep-minister? 

En is niet juist de geest van het VN-verdrag handicap dat dit onder alle domeinen en dus verschillende Ministeries valt? Toegankelijkheid bijvoorbeeld zit bij openbaar vervoer, elektronische communicatie, websites, universele diensten, ruimtelijke ordening en gebouwen. Wat is dan de verhouding van de zogenoemde 'gehandicaptenminister' ten opzichte van de Ministers die voor hun eigen domeinen en dossiers verantwoordelijk zijn? Is het dan niet logischer dat de direct verantwoordelijke Ministers zelf binnen hun eigen dossiers werken aan de uitvoering van het VN-verdrag handicap? 

Een betere titel zou misschien kunnen zijn: Minister van Inclusie. Of wellicht Minister van (Functionele) Diversiteit. Waarbij je dan meteen ALLE minderheidsgroepen vertegenwoordigt en niet alleen maar gehandicapten.  

zei...

Geen voorstander van exclusieve Minister voor gehandicapten. Inclusie houdt in dat elk departement en dus Minister en Staatsecretaris hun beleid inclusief moet maken. Beter zou zijn om bij het ontwikkelen en bepalen van beleid van elk departement, een apart hoofddtuk van een beleidsnota en of wetsontwerp te besteden aan een effect rapportage van het te vormen beleid en van een wetsontwerp op mensen met een beperking of handicap en hun zorg. Zonder zo'n hoofdstukje kan de nota of het wetsontwerp niet in behandeling genomen worden. 

zei...

Ik kan me goed vinden in de reacties hierboven. Toch is het voor de beeldvorming wel heel sterk om het zo expliciet neer te zetten.

Mensen lopen nu eenmaal aan tegen de verschillen loketten, kastje naar muur, complexiteit aan regels en wat zou het een verademing zijn om bij 1 persoon terecht te kunnen dit daarin helderheid schept. 

Kortom ik vind het sterk hoe het wordt neergezet, maar inhoudelijk vraagt het wel wat meer werk om ook tot resultaat te komen in de gedachte van 1 minister voor gehandicapte zaken. 

zei...

Hebben jullie trouwens suggesties wie deze functie zou moeten / kunnen invullen?

zei...

Dat er een minister voor dit doel zou moeten komen lijkt mij eigenlijk wel wat. Alleen zoals voorgaande schrijver al aangaf, vind ook ik "gehandicaptenzaken" geen prettige aanduiding.
Ik zou dan veel liever gaan voor het ministerie van Ch&G (daar zijn ze zijn toch zo dol op, afkortingen, in Den Haag) en dus ook een bijbehorende minister van Ch&G. Bovendien klinkt dit beter vind ik, als je het uitspreekt.
"Minister van Beperkingen" vind ik dus ook helemaal niets.
En eigenlijk zou hij een overrulende taak moeten hebben voor alle ministeries die op een of andere manier te maken hebben met het VN-verdrag, inclusie enz.
Extra voordeel is dat er veel ervaringsdeskundigen aan het werk kunnen.

zei...

Gaan we in de reacties niet een beetje voorbij aan de kern van de zaak? Hoe een departement moet heten is van ondergeschikt belang. Want al heet het een ministerie van Zus en Zo het gaat uiteindelijk om wat hij/zij doet (of laat).

zei...

Hallo
Ja lijkt me een goed idee, maar ook dit gaat natuurlijk bakken met geld kosten
En de vraag is dan wie moet daar zitten?
Vind dan juist dat iemand met een beperking er moet zitten? Want wie kan beter vertellen of weten wat wij willen, hopen, verwachten enz in het leven?
Niet die normale mensen met normale of hogere IQ dat staat zeker vast, velen van hen, vinden zichzelf perfect vrees ik, en zo iemand moet je niet op die positie hebben zitten

Groetjes

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in