Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Positieve gezondheid: Het einde van het hokjesdenken?!?

Mooie blog van Yvonne over Positieve Gezondheid. https://www.platformklink.nl/nieuws/positieve-gezondheid-het-einde-van-het-hokjesdenken/
De benadering, waarbij veerkracht centraal staat, spreekt mij ook aan. In mijn naaste omgeving zie ik hoe veerkracht het verschil kan maken, als je een aandoening krijgt. 
Al 51% van de gemeenten heeft Positieve Gezondheid in hun lokale gezondheidsnota’s opgenomen, las ik, en dat aantal stijgt snel. Ik ben benieuwd hoe die gemeenten werken aan het versterken van de veerkracht van de inwoners. Zorgen ze ook dat iedereen kán meedoen? Leggen ze ook het verband met de Lokale Inclusie Agenda? Zorgen ze ook dat voorzieningen toegankelijk zijn en mensen met een aandoening welkom zijn? Wie heeft er ervaring met een Positieve Gezondheid in de gemeente?

1 reactie
Deel gesprek via:
zei...

Veerkracht is zo'n modieus begrip. Heb Machteld Huber twee maal haar prachtige verhaal horen vertellen. En kan niet zeggen dat het me niet aanspreekt. Of dit het einde is van hokjesdenken? Ik denk het niet. 

Zou goed zijn als bij alle gesprekken met behandelaren, sociaalwerkers, arbeidsspecialisten er aandacht komt voor het positieve gezondheid verhaal. Werk wordt vaak door het werk & inkomen domein gezien als een goede manier om weer terug te keren/ deel te nemen. Je op basis van het spinnenweb in de theorie van positieve gezondheid tot hele andere inzichten kunnen komen. Einde aan hokjes denken? Zolang ieder voor zich bezig is met zijn of haar specialiteit, vrees dat dat er nog een lange weg te gaan is om het hokjes systeem met schotten over de schutting te gooien. Zou echter wel mooi zijn als wat ik nodig heb centraal komt te staan in de hulpverlening naar de cliënt / patiënt toe. 

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in