Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Positieve gezondheid: Het einde van het hokjesdenken?!?

Mooie blog van Yvonne over Positieve Gezondheid. https://www.platformklink.nl/nieuws/positieve-gezondheid-het-einde-van-het-hokjesdenken/
De benadering, waarbij veerkracht centraal staat, spreekt mij ook aan. In mijn naaste omgeving zie ik hoe veerkracht het verschil kan maken, als je een aandoening krijgt. 
Al 51% van de gemeenten heeft Positieve Gezondheid in hun lokale gezondheidsnota’s opgenomen, las ik, en dat aantal stijgt snel. Ik ben benieuwd hoe die gemeenten werken aan het versterken van de veerkracht van de inwoners. Zorgen ze ook dat iedereen kán meedoen? Leggen ze ook het verband met de Lokale Inclusie Agenda? Zorgen ze ook dat voorzieningen toegankelijk zijn en mensen met een aandoening welkom zijn? Wie heeft er ervaring met een Positieve Gezondheid in de gemeente?

3 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Veerkracht is zo'n modieus begrip. Heb Machteld Huber twee maal haar prachtige verhaal horen vertellen. En kan niet zeggen dat het me niet aanspreekt. Of dit het einde is van hokjesdenken? Ik denk het niet. 

Zou goed zijn als bij alle gesprekken met behandelaren, sociaalwerkers, arbeidsspecialisten er aandacht komt voor het positieve gezondheid verhaal. Werk wordt vaak door het werk & inkomen domein gezien als een goede manier om weer terug te keren/ deel te nemen. Je op basis van het spinnenweb in de theorie van positieve gezondheid tot hele andere inzichten kunnen komen. Einde aan hokjes denken? Zolang ieder voor zich bezig is met zijn of haar specialiteit, vrees dat dat er nog een lange weg te gaan is om het hokjes systeem met schotten over de schutting te gooien. Zou echter wel mooi zijn als wat ik nodig heb centraal komt te staan in de hulpverlening naar de cliënt / patiënt toe. 

zei...

Ik hoop oprecht dat gemeentes de benadering van Positieve Gezondheid ter harte nemen en hier ook naar handelen om hiermee ook in maatschappelijke context het verschil te kunnen maken op het gebied van inclusie. Wanneer mensen als Yvonne hun stem laten horen is daarmee al een voorzichtige start gemaakt. 

Meer informatie over Positieve Gezondheid is overigens ook te lezen op de bijgaande website van Ieder(in). Lees het en oordeel zelf of je je hierin herkend of misschien anders in deze benadering staat.

https://iederin.nl/nieuws/18452/positieve-gezondheid--wat-biedt-het-mensen-met-een-beperking-/

zei...

Ik ben zeker enthousiast over het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Het schept de mogelijkheid anders naar jezelf te leren kijken en daagt je direct uit niet alleen te koersen op af- of aanwezigheid van ziekte, maar leid je ook naar de kansen van wat er wel mogelijk is. Het daagt je uit op emotioneel, fysiek en maatschappelijk vlak. Wat wil wil? Wat kan je? En wat ga je ermee doen? Ik denk bijvoorbeeld dat het ''meedoen', deel uitmaken van een geheel, het gevoel er toe te doen, zo belangrijk is voor ieder mens. Een mooi voorbeeld hiervan is dat tv-programma over dat project van oudere mensen met jonge kinderen. Zes weken duurde het project en de resultaten in het gevoel van weer mee kunnen doen door de ouderen steeg aanzienlijk! Naast de verbetering op emotioneel niveau boekte de fysieke conditie enorm vooruitgang.

Wel ben ik van mening dat de benadering van Positieve Gezondheid pas echt goed werkt, wanneer veranderingen, zoals dit project met de ouderen, niet ophoudt maar wordt geïntegreerd in het zorgaanbod voor ouderen. Zo zou het ook moeten zijn in de algehele zorg, binnen en buiten de muren van organisaties. Mensen moeten in de gelegenheid gesteld worden naar wens te kunnen meedoen op welk niveau en welk leefgebied dan ook. Het moet weer niet zo'n nieuwe 'papierentijgertrend' zijn binnen zorg en hulpverleningsland. Wil je optimaal de mogelijkheid bieden om mensen zelfstandig naar keuze de kwaliteit van leven te kunnen vergroten, dan vraagt dat zeker een algehele omslag van de zorg en hulpverleningsland. Niet alleen werken vanuit ziektegerelateerd aanbod, maar veel meer vanuit de mens en haar gezonde kant in het algemeen. Ieder mens is uniek, zo ook de hulp en ondersteuning die nodig is om zijn of haar kwaliteit van leven te vergroten. Alleen hij of zij kan aangeven wat daarvoor nodig is. De ruimte hiervoor zal ook gezocht moeten worden in de verandering in het fundament van het hele financiële stelsel rond de zorg en hulpverlening.. En intussen kunnen we zover als mogelijk zelf werken aan onze positieve gezondheid en door de verbinding in je eigen directe omgeving ook aan die van je medemens een positieve bijdrage leveren. Het begint tenslotte altijd bij jezelf. Nieuwsgierig? Doe 'mijn positieve gezondheidstest' op https://mijnpositievegezondheid.nl/
Leuk om bewust te worden van de facetten van je eigen positieve gezondheid    Wil je ook meepraten?

    Maak nu een account aan Of log in