Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Recht hebben op of kiezen voor co-creatie?

Djimmer kiest met het Platform Inclusief gemeente Hardenberg er voor om te stoppen met de boodschap ‘we hebben recht op’. Maar kiest bewust voor samenwerking, co-creaties en ondersteunen. Je kunt er hier meer over lezen: https://www.platformklink.nl/nieuws/djimmer-bosman-we-zijn-gestopt-met-het-opeisen-van-rechten/ Hoe denk jij daar over? Stoppen met te roepen dat je ergens recht op hebt? Wat is effectief?

3 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Gisteren al met veel interesse kennis genomen van dit nieuwsbericht. 

Sluit aan bij mijn insteek, om vooral te zorgen dat je mee doet, in gesprek komt, zonder te roepen "wij hebben hier recht op".

Toewerken naar inclusiviteit begint toch ook bij de personen waarom het gaat. En zorgen dat je open staat om anderen toe te laten. Vanuit de dialoog, het laten ervaren kom je dan verder dan vanuit de "boosheid". 

Goed voorbeeld, en lijkt me ook vooral een vraag, zijn er meer van dit soort goede voorbeelden te delen? 

zei...

Op zich een goed stuk vind ik, maar ik zie toch een paar haken en ogen. 
Laat ik voorop stellen dat wij hier in Doesburg groot voorstander zijn van een overleg-samenwerking met het gemeentebestuur. We behalen ook steeds weer goede oplossingen voor allerhande problemen die we tegen komen. Maar op "het recht op" en het "VN-verdrag" aan de kant te zetten gaat mij te ver. Wij maken er nog volop gebruik van, maar op een positieve manier. Dat valt hier in goede aarde. 
Je kunt met de vuist op tafel slaan en dat ondersteunen met "Ik heb recht op..." dat komt wel wat negatief over. Je kunt ook het probleem voorleggen en daarbij uitleggen dat je achterban vind dat ze er recht op hebben en vervolgens daarbij uit de doeken doen hoe het geheel (eenvoudig) opgelost kan worden. Dat, of soortgelijke methodes gebruiken wij heel succesvol. 
Ik kan hier vele voorbeelden voor noemen, maar dan wordt het een langdradig verhaal. 
Ook om bepaalde zaken vanuit het VN-verdrag voor te leggen, doen we dat op vergelijkbare manier. 
Ik sluit nooit een methode uit, ik kies er bewust voor om, al na gelang de situatie, onderwerp en deelnemers, welke het meest geschikt is om toe te passen. Het gaat er eigenlijk alleen maar om om de ander te overtuigen van de noodzaak om bepaalde dingen te doen of juist te laten. 

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in