Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Resultaatgericht indiceren gaat weer van tafel.

https://iederin.nl/nieuws/18558/vier-brabantse-gemeenten-stoppen-met-omstreden–resultaatgericht–indiceren/
Resultaatgericht indiceren voor met name huishoudelijke hulp was de laatste tijd een heet hangijzer in veel gemeenten. Veel gemeenten wilde resultaatgericht gaan indiceren terwijl dat voor de zorgvragers veel problemen opleverde. Zo wisten zorgvragers niet waar ze aan toe waren, konden ze bijvoorbeeld geen bezwaar maken als ze vonden dat er niet genoeg hulp werd geboden.
Immers resultaatgericht indiceren betekend dat er op resultaat wordt geoordeeld, of een huis bijvoorbeeld functioneel schoon is. Maar wie bepaalt dan of een woning schoon is, is dat de hulp? Is dat de hulporganisatie? Is dat de gemeente? Of is dat de cliënt? Zoveel verschillende partijen en even zoveel verschillende visie’s over wat een schoon huis is. Dit leid onherroepelijk tot spanningen tussen de verschillende partijen waar niemand bij gebaad is.
Daartegen, als er in uren geïndiceerd word, weet iedereen wie waar aan toe is. Is dat niet voldoende, kan de cliënt er uren bij vragen.
Overigens is het hoogste bestuursrechter het eens met alle partijen die de uren-indicatie willen behouden.
Bij ons in Doesburg werd er ook over gesproken, maar die plannen zijn van tafel gehaald omdat er teveel weerstand tegen was.
Maar hoe zit het bij jullie in de gemeente? Hebben jullie uren-indicaties of resultaat-indicaties? En ook wel van belang, wat vinden jullie beter?

2 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Hoi Jelle, 

Bij Ieder(in) zijn we hierover nog steeds in een stevig gesprek verwikkeld met VWS. Minister de Jonge is nog altijd van plan om de Wmo zo aan te passen dat resultaatgericht indiceren wettelijk mogelijk wordt. Die manier is dus nog niet echt van tafel, jammer genoeg. We doen ons best om hier een stokje voor te steken om de rechten van cliënten te verdedigen. 

Je schrijft dat bij jullie, in Gemeente Doesburg, besloten is om toch niet verder te gaan met plannen voor resultaatgericht indiceren. Ik ben heel erg benieuwd naar de reden. Van wie kwam de weerstand? Waren dat clienten, of aanbieders, of politieke partijen, of misschien wel allemaal? En weet je wat daarbij de grootste bezwaren waren? 
Ik ben heel benieuwd! 

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in