Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

telefoonnummer waaruit blijkt dat iemand niet gewoon kan bellen?

Er ontstaan allerlei problemen met de invulformulieren op internet. Ze staan geprogrammeerd op 10 karakters.

Ik kon vroeger niet spraakbellen (nu meestal wel met cochleair implantaat). Vroeger vulde ik 0000000000 in, daar kwam ik mee weg. Later niet meer. Nou ja, dan vul je 0612345678 in, hopenlijk ziet de ander dan dat dit nummer niet klopt. Of 0611111111, computer accepteert dat….

Supervervelend als je het hele formulier nogmaals moet invullen!

Vicieuze cirkels, dan krijg je goedbedoelende mensen die denken dat doven niet kunnen bellen. Hallo, doven kunnen wel bellen!
Soms kom je in de problemen als je wel je telefoonnummer geeft. Opmerkingenvelden worden niet gelezen, dus ik had extra werk bij een ziekenhuis. Of men vulde het nummer van KPN TeleTolk in, en zet het extra 027 nummer er niet bij. Tsja, als je alleen KPN TeleTolk belt, dan mogen ze niet mijn nummer bellen…

Is het misschien mogelijk om samen gecodeerde telefoonnummers te maken?
– een nummer voor mensen doorgekoppeld naar hun 027 nummer dat Klik-voor-
Teletolk automatisch aan de lijn komt. Een subnummer als je wel kunt bellen, maar last hebt van achtergrondgeluid, dat de ander wel eens wat moet herhalen
– een nummer voor mensen met spraakbeperking, subnummer als je helemaal niet kunt spreken
– een nummer voor mensen met een beperking in de motoriek, de boodschap: even geduld a.u.b.

Zijn er al landen die hier codes voor hebben?

5 reacties
Deel gesprek via:
zei...

Interessant idee Marja. Ik heb hier de kennis niet van, maar kan me voorstellen dat het helpt als je aan het telefoonnummer kan zien dat je via Teletolk belt. 

Misschien zijn er anderen op Klink die er meer van weten of weten hoe het in andere landen gaat. 

zei...

KPN Teletolk werkt aan een oplossing waarbij doven en slechthorenden opgebeld kunnen worden. Als ik het goed heb begrepen, kun je dan zelf kiezen op welk nummer je gebeld wilt worden: je eigen 06-nummer wat je bijvoorbeeld ook gebruikt voor SMS of appen of een specifiek nummer dat gekoppeld is aan KPN Teletolk. Die oplossing komt er gauw aan!

Persoonlijk vind ik het geen prettig idee dat iemand van een het type nummer kan afleiden dat ik een beperking heb. Daarnaast gebruik ik liever het standaardtelefoonnummer, want dat is inclusiever dan een apart telefoonnummer.

Voor de formulieren is het handig om uit te gaan van mensen die niet kunnen of willen bellen, mensen die daar juist wel een voorkeur voor hebben en van mensen die niet digitaal vaardig zijn. Het is relatief eenvoudig om van het telefoonnummer geen verplicht invulveld te maken. In de wereld van digitale toegankelijkheid wordt dit wel vaker benoemd. 

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in