Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt
shutterstock_141314161

Wat is jouw boodschap voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen?

Ik hoor graag wat jij zou willen aankaarten bij politieke partijen! Tegen welke problemen loop jij aan in de zorg en ondersteuning? Welke ideeën heb jij om de zorg en ondersteuning beter te maken?

De volgende Tweede Kamerverkiezingen zijn in principe in maart 2021. Mocht het kabinet voor die tijd stoppen, dan zijn de verkiezingen misschien eerder. Als we als belangenbehartigers voor mensen met een beperking of chronische ziekte invloed willen hebben op de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen, dan moeten we op tijd ons verhaal klaar hebben. Daarom gaan we bij Ieder(in) de komende maanden werken aan onze boodschap voor de politieke partijen. We horen daarom graag welke ideeën jij hebt om de zorg en ondersteuning beter te maken.

17 reacties
Deel gesprek via:
zei...

hallo Thomas

Goede vragen stel je, mijn mening als ervaringsdeskundige is, gebruik veel meer de ervaringen van de mensen zelf. Nu worden er veelal adviesbureaus ingeschakeld die natuurlijk wel veel weten maar meestal de theoretische kant en niet de praktische kant van de problemen. En ik vind dat er veel meer samen moet worden gewerkt met de buurlanden. In Duitsland is het openbaar vervoer al een grote stap verder qua toegankelijkheid. Vraag hun expertise en hulp. Diversiteit op de werkvloer is ook belangrijk, dus ook binnen politiek Den Haag en niet een publiekelijke minister aanstellen maar daadwerkelijk meer diversiteit creeren. Ik denk dat er veel meer ervaringsdeskundige mee willen denken wanneer we serieus worden genomen en betaald krijgen voor onze medewerking. Nu is het vaak een onkostenvergoeding en een lunch. Terwijl veelal ieder ander mens gewoon de uren betaald krijgt wanneer ze meedenken op een congres of manifest. 
Verder vind ik de bureaucratie binnen de zorg en overheid een stuk verminderd moet worden. Geen weken wachten op een indicatie maar snel starten zodat er minder crisissituaties ontstaan.

zei...

Vraag ervaringsdeskundigen een presentatie over chronisch zieken en mensen met een beperking te geven en laat daarvan de beslissingen afhangen waar je op gaat bezuinigen.

zei...

Ik hoop dat het facultatief protocol VN verdrag handicap snel getekend gaat worden zodat ook rechtsmiddelen gebruikt kunnen worden naar overheden. 
Verder hoop ik dat er een stap gemaakt kan worden om de uitvoering van de WMO weer landelijk gelijk te trekken. Mn bij de verstrekking van hulpmiddelen. Ik ben er van overtuigd (ook gezien mn 30 jr werkervaring in deze branche voordat ik zoek werd) dat het dan Veel eerlijker, maar volgens mij echt niet duurder zou zijn. 

zei...

Meer aandacht voor het thema diversiteit en inclusie, en in het bijzonder dat dat meer is dan het in dienst hebben van andere culturen en aandacht voor seksuele diversiteit. Ik merk steeds meer dat mensen met een kwetsbaarheid (GGZ, Fysiek, Chronisch)  niet voor komen in diversiteit en inclusie vraagstukken. Jammer, want dan wordt een hele grote groep vergeten / uitgesloten. Daarmee wordt inclusie vanzelf exclusie. En dat kan niet de bedoeling zijn. 

zei...

In eerste instantie denk ik nu aan de WMO, iets wat de mensen direct raakt. Dit zou in mijn minimaal op landelijk niveau geregeld moeten worden. Dan bedoel ik een basis pakket invoeren waar alle gemeenten gelijk moeten zijn in de voorzieningen die minimaal geleverd moeten worden. Nu is er in te veel gemeenten te veel verschil, mensen moeten nu soms verhuizen om zaken geregeld te krijgen die ze in eigen gemeente niet krijgen. Ook moet er vind ik een minimale eis gesteld worden aan de kwaliteit van de hulpmiddelen.
Op dit moment zie ik dat de kwaliteit van bepaalde hulpmiddelen achteruit holt, de mensen 'standaard' hulpmiddelen krijgen (alsof iedere beperking hetzelfde is) en als ze dan om gegronde aanpassingen vragen, wordt er heel moeilijk gedaan, of zelfs geweigerd. Bovenop dit 'Basis pakket' zou het dan eventueel nog weer mogelijk kunnen zijn om een extra pakket toe te voegen.
En wat misschien wel het belangrijkste is, verplicht gebruik maken van ervaringsdeskundigen. Deze weten wat nodig is.

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in