Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt
zei...

Ik ervaar een paar knelpunten  in onze gemeente Molenlanden:
Molenlanden  is een ruimtelijk zeer uitgestrekte  plattelands gemeente (afstand  tussen de verst gelegen kernen  is max 55 km) met 20  veelal op zich staande woonkernen. Om  inclusie handen en voeten te geven is er eigenlijk regelmatig overleg nodig met al deze kernen. Dit is met name voor de weinige vrijwilligers die  zich inzetten voor het VN VERDRAG erg lastig .
Ook het tekort aan ervaringsdeskundigen is best groot en nijpend.  Door de uitgestrektheid van het gebied kennen mensen met een handicap elkaar vaak niet.
Ondanks dit is er goed contact met de gemeente en is er regulier overleg en is er oa  een bouw advies commissie, en wordt er gewerkt aan bewustwording van de ambtenaren.

zei...

Oei, 55 km is wel erg ver om te fietsen :-)
20 woonkernen: dat is veel!
Gemeente Veenendaal is zeer overzichtelijk: slechts 1 stad in de gemeente helemaal geen andere woonkernen. Ede heeft er 7.


Hebben jullie eigen vervoer? Moeten jullie steeds een taxi regelen? Krijg je de reiskosten vergoed?


Hoe netwerk je? Bezoek je dan de buurthuizen in al die kernen?Fijn dat er goed contact is met de gemeente!!!!


Mijn vraag was eigenlijk: waar doelt dat bericht op van VNG? Zijn we niet deskundig, weten we te weinig van beleid, spreken we elkaar tegen.....?

zei...

Zorgbelang Inclusie meldt: "Eind 2019 is er een onderzoek uitgevoerd door studenten van Hogeschool Saxion over inclusie in de provincie Gelderland. Uit dit onderzoek blijkt dat 42% van de deelnemende gemeenten moeite heeft met het betrekken van inwoners bij het maken van inclusief beleid."
bron: https://www.zorgbelanginclusief.nl/agenda/bijeenkomsten-zorgbelang-inclusief/2020/03/mini-symposium-...


In mijn onderzoek bij de 25 koplopergemeenten zag ik ook dat gemeenten bepaalde mensen erbij willen betrekken, maar geen flauw idee hebben hoe ze die kunnen bereiken.
Waar lopen gemeenten tegen aan om de ervaringsdeskundigen te vinden?

Stoot het werk af? Het is niet leuk als de ervaringsdeskundige alleen maar beleidsstukken moet lezen/corrigeren.


42%, dat is een hoog getal....waar lopen gemeenten tegen aan? Hoe kunnen wij professioneler worden? Een koplopergemeente deed aan deskundigheidsbevordering van de ervaringsdeskundigen :-)

zei...

Een geluk dat wij hebben, als ik het bovenstaande lees, is dat wij een kleine gemeente zijn, slechts één stadje. Daar steekt echter ook weer een minpuntje in, het ambtenarenkorps is klein, daardoor ook niet optimale kennis van de alles omvattende regels aangaande chronisch zieken en gehandicapten.  Ook de gemeentelijke bijdrage van het Rijk is navenant laag. Die is toch wel een belemmerende factor.

Maar gelukkig kunnen wij wel zeggen dat we een bijzonder positief en goed contact hebben met de gemeente op alle niveau's en de gemeente laat ook regelmatig weten zeer tevreden te zijn met onze inbreng en de snelle reacties die wij altijd geven op hun vragen.
Kortom, bij ons in de gemeente zijn er tot nu toe eigenlijk geen noemenswaardige knelpunten in de contacten.

Wil je ook meepraten?

Maak nu een account aan Of log in