Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

April Ranshuijsen: zo heb je invloed op de lokale politiek

Geplaatst door:

April Ranshuijsen is belangenbehartiger en politica. Zo weet zij uit eerste hand hoe je voet aan de grond krijgt in je gemeente. Wij vroegen haar naar haar ervaringen en vooral tips voor andere belangenbehartigers.  De belangrijkste: Hoe meer je politici helpt, hoe groter de kans is dat ze jouw standpunt overnemen.

April, je bent fractievoorzitter van GroenLinks in Nijmegen. Hoe ben je gemeentelijke politiek beland?

“Ik ben van nature iemand die over veel dingen een visie en een mening heeft. En ik heb een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Dan wil ik me er mee bemoeien en opkomen voor mensen of dieren. Ik denk dat ik daarom al mijn hele leven in allerlei bestuursfuncties en politieke belangenbehartigingstrajecten ben gestapt. En toen wilde ik graag de andere kant bekijken; Ik ben op een paar Tweede Kamerleden afgestapt en heb gevraagd of ik mee mocht lopen. Zo heb ik kennis gemaakt met verschillende partijen en hun manier van werken. Uiteindelijk merkte ik dat GroenLinks qua cultuur, sfeer en inhoud het beste bij mij paste. Ze gaven me de tip om ook eens lokaal te kijken in mijn eigen woonplaats Nijmegen. Ik meldde me aan en mocht meekijken. En ik ben nooit meer weggegaan.”

Inzetten voor wat juist is

“In Nijmegen maakt GroenLinks zich hard voor een groene, gezonde en sociale stad. Zaken als zorgen dat iedereen schone lucht kan inademen, dat mensen met weinig geld ook aan sport en recreatie kunnen doen en dat mensen langer plezierig thuis wonen.

Als fractievoorzitter stuur je vooral de fractie aan op hoofdlijnen en overleg je met andere fractievoorzitters, de burgemeester en wethouders over actuele dringende zaken. Debatten over financiën, politiek gevoelige onderwerpen en toegankelijkheid doe ik zelf. In Nijmegen heb ik toegankelijkheid en het VN-Verdrag Handicap echt op de kaart gezet in de afgelopen jaren. Zonder mij was dit niet gebeurt. En dat hangt toch samen met mijn ervaringsdeskundigheid. Ik werk vaak samen met lokale belangenbehartigers die mij informatie geven die ik nodig heb. In de gemeenteraad heb je direct toegang tot besluiten en beleid. Je kan niet alles met een vingerknip oplossen maar je hebt zeker invloed. Het VN-verdrag Handicap goed laten uitvoeren is mijn persoonlijk missie geworden. Ik wil naar een echte inclusieve samenleving waarin beperkingen geen beperking meer zijn. Als we de samenleving zo inrichten dat mensen minder belemmeringen ervaren, ben je ook minder gehandicapt.”

Op dit moment moeten gemeenten aan de slag met de lokale inclusie agenda. Dit gaat bij de ene gemeente heel voortvarend en bij andere wat minder. Hoe kunnen belangenbehartigers daar invloed op uitoefenen? Welke tips wil je aan andere belangenbehartigers meegeven?

“Hoe meer je politici helpt, hoe groter de kans is dat ze jouw standpunt overnemen. Haak aan op bestaande dagen en activiteiten zoals de Week van de Toegankelijkheid. Het biedt politici een mooi haakje om iets aan te pakken en zichtbaar te zijn in de actualiteit. Doe dit tijdig en zorg dat je ze de juiste informatie aanbiedt, zodat ze er echt iets mee kunnen.  Zorg dat je dit mailt aan de woordvoerder op dat onderwerp en dat je ze af en toe even persoonlijk spreekt, al is het maar 10 minuten. Daarmee creëer je een vertrouwensband, en dat werkt drempelverlagend. Zo investeer je in een goede samenwerking en zullen ze sneller naar je luisteren.

Help politici zo concreet mogelijk met voorbeelden. Bijvoorbeeld goede voorbeelden uit andere steden of schrijf desnoods zelf een voorbeeldmotie, zodat ze precies weten wat er moet gebeuren. Onthoud dat jij de expert ben en zij op de meeste onderwerpen alleen wat basiskennis hebben.

In de kennisbank op Klink staat als voorbeeld het document vanuit de Sociale Alliantie ‘ Samen beter’. Dat is een goed voorbeeld van hoe je zo helder mogelijk iets voor een politicus kan aanleveren. Lees het eens door en kijk ook naar de bijlagen. Alle staat daar helder en in stappen uitgelegd en er is zelfs een voorbeeld-motie bijgevoegd.

Ook heeft de VNG een handig hulpmiddel om aan de slag te gaan met de inclusie agenda. Wijs lokale politici hierop met de link naar het document. Dit werkt!

Wat vind jij van deze tips? Start een gesprek hierover.

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?