Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Ben zet de standaard voor gehandicapten in Barneveld

Geplaatst door:

Wat kun je doen? Dat is een vraag die we op Klink vaak stellen. Als belangenbehartiger, als inwoner, als mens. Ben Oorsprong raakte twaalf jaar geleden gehandicapt en stelde dezelfde vraag. Hij besloot in 2009 de gehandicaptenraad Barneveld (GRB) te ondersteunen.

Als actief lid zet hij zich nu in voor de werkgroep Verkeer en Toegankelijkheid. Ze zijn gesprekspartner met de Gemeente en de Woningstichting, geven gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente en belanghebbende instellingen. En ze voeren onderzoeken uit op het gebied van verkeer en toegankelijkheid.

Hij bezoekt bewoners met een beperking die vragen hebben of advies nodig hebben. En recent kon hij de gemeenteraad adviseren over openbare invalidentoiletten. “De vraag is of er voldoende toiletten beschikbaar en toegankelijk zijn voor iedereen”, zegt Oorsprong aan de telefoon terwijl hij op zijn ligbed-rolstoel rijdt. “Een verschoning op de grond van een openbaar toilet is niet echt hygiënisch en daar wordt nu nog geen rekening mee gehouden. Goed dat er vanuit de politiek deze vragen leven om dat beter te doen.”

Oorsprong (48) merkt dat er beter nagedacht wordt over inclusiviteit in Barneveld. “Bij woningbouw of de aanleg van een nieuwe parkeerplaats zie ik dat er nu heel veel standaard is. Dat was vroeger echt niet zo. Daar merk ik echt dat er beter geluisterd en gelet wordt op mensen met een beperking.”

Iedere dag is Ben Oorsprong wel bezig met de gehandicaptenraad. “Dat kan enkele minuten zijn tot een lange bijeenkomst met de gemeente”, zegt hij. “Het kost me aardig wat tijd maar het geeft me ook een goed gevoel. Ik doe het allemaal vrijwillig en dat vind ik wel prima. Voor mijn ongeluk deed ik vrijwel geen vrijwilligerswerk en ik ben blij op deze manier ook wat terug te doen voor de maatschappij.”

Meer info over de GRB: https://www.asdbarneveld.nl/asd-platforms/informatiepagina-gehandicaptenraad

 

Deel dit nieuwsbericht via:

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?