Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

De sleutel tot succesvolle belangenbehartiging

Geplaatst door:

We praten met Hilda Snippe belangenbehartiger, VN-ambassadeur én voorzitter van de werkgroep Toegankelijkheid Leeuwarden. Samen met haar werkgroep heeft ze Leeuwarden-Fryslân 2018 als culturele hoofdstad aangegrepen om toegankelijkheid op de kaart te zetten. In november 2019 werd zij genomineerd voor de Broeder Tuck award, en een jaar eerder voor de Friese Anjer. Kortom, een belangenbehartiger die dingen voor elkaar krijgt. Wat is haar geheim?

Vertel Hilda, wat is jouw aanpak?

Hilda: “Eigenlijk is het heel simpel. Je moet gewoon het gesprek durven aangaan en het allemaal niet te zwaar maken. Toen ik net begon bij de werkgroep werkten we nog veel met schouwen. Daarin geef je vooral aan wat er allemaal niet goed gaat. Dat heeft een tijdje goed gewerkt, maar we merkten dat het steeds lastiger werd om een voet tussen de deur te krijgen. Daarom was een andere strategie nodig.”

Hoe zag die eruit?

“In 2013 werd bekend dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van 2018 zou worden. In het ‘bidbook’, een boek waarmee je aangeeft hoe je een project gaat winnen, stond van alles geschreven over duurzaamheid, de gemeenschap en dat iedereen mee kan doen. Maar als je iedereen wilt laten meedoen, moet je het wel voor iedereen toegankelijk maken. In 2016 werd eindelijk het VN-verdrag geratificeerd. Dat moment hebben we aangegrepen om met mensen in gesprek te gaan. We hebben stap voor stap gekeken op welke terreinen we de Culturele Hoofstad toegankelijk konden maken. En zo kom je vanzelf van alles tegen.”

Merk je dat toegankelijkheid sindsdien meer op de kaart staat?

“Ja absoluut. Eind november 2018 hebben we bijeenkomst gehad waarin we onze ervaringen tijdens de culturele hoofdstad met elkaar hebben gedeeld. Vervolgens is er een Taskfoce Toegankelijk 2028 opgericht. Tijdens de tweede conferentie in september 2019 hebben we de Lokale Inclusie Agenda opgesteld. Deze agenda wordt de komende jaren uitgevoerd en doorontwikkeld. Dat gaat in kleine stapjes, want wat je doet, moet je ook goed doen.

Ik vond het mooi om te zien dat de gemeente én ervaringsdeskundigen hier echt samenwerkten: niet over ons, zonder ons. Voor veel mensen betekent dit een omslag in denken en doen. Daarom werk ik sindsdien twee dagen per week op het gemeentehuis aan toegankelijkheid. Weliswaar op vrijwillige basis, maar dat is mijn eigen keus. Met die fysieke plek ben ik heel blij want die maakt me zichtbaar.”

Waarom is die zichtbaarheid zo belangrijk?

“Mensen kennen je, en daardoor komen ze makkelijker naar je toe. Op die manier breid ik mijn netwerk steeds verder uit, en daardoor weet ik snel wie ik waarvoor moet hebben. Je moet het toch echt samen doen, en dan is het handig als de lijntjes kort zijn.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat we niet alleen aan de fysieke toegankelijkheid hebben gewerkt, maar juist ook aan bewustwording en inclusie. Gewoon door het gesprek aan te gaan of door mensen zelf de laten ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Zo heeft theatergroep Tryater haar voorstellingen toegankelijk gemaakt met bijvoorbeeld live-audiodescriptie, nadat ze bij ons hebben ervaren hoe het is om blind te zijn. Ook zien we steeds meer theatervoorstellingen waar mensen met een beperking een rol in speelden. Niet omdat ze een beperking hebben, maar gewoon als onderdeel van het geheel. Dat is voor mijn inclusie.”

Heb je nog andere tips voor belangenbehartigers?

“Houd het positief en zorg dat je er een beetje pragmatisch in blijft staan. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid hebben we vijf ondernemers in rolstoel gezet, zodat ze zelf konden ervaren hoe dat is. Een van hen had een horecazaak, en gaf van tevoren al aan dat ze helemaal geen ruimte en geld had voor een verbouwing. Toen ze door haar eigen zaak heen rolde, kwam ze erachter dat ze ook met een paar kleine aanpassingen al een heel groot verschil kon maken. Dan heeft het geen zin om te gaan zeuren dat dat toilet ook toegankelijk moet worden. Als je zelf geen ruimte hebt voor een invalidentoilet, maar je kunt wel afspraken maken met de buren, is dat ook goed natuurlijk. Naast dat de ondernemers het zelf konden ervaren, was het ook gewoon heel gezellig. Humor is belangrijk, er mag best een beetje gelachen worden. Ik ben ervan overtuigd dat je op die manier veel meer voor elkaar krijgt.”

Deel dit nieuwsbericht via:

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?