Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Een drempelvrije website bouwen vraagt om een menselijke aanpak

Geplaatst door:

Als je de site van Platform Klink bezoekt vallen je misschien wat details op. Dat foto’s van nieuwsberichten niet aanklikbaar zijn bijvoorbeeld. Of dat er nergens zo’n handig uitklapvel verschijnt in een menubalk. En zie je dat er in de zoekbalk ook een vraag staat? Dat heeft allemaal een reden.

Deze website voor belangenbehartigers moet natuurlijk het Waarmerk Drempelvrij krijgen en daarom is er op veel details gelet om te voldoen aan de toegankelijkheidseis. Binnenkort hoopt Platform Klink aan al deze eisen te voldoen bij een keuring. Dan ontvangt de website het Waarmerk Drempelvrij niveau 2.

Design thinking
Een website bouwen die drempelvrij is, dus voor iedereen te gebruiken is, dat valt nog niet mee. Massim Knaapen en Tim Logemann van Hike hebben hier dan ook goed de tijd voor genomen. “Klink heeft een hele verschillende doelgroep”, zegt Massim op het kantoor van Hike in de Utrechtse Vogelenbuurt. “Belangenbehartigers die vaak ook zelf een beperking hebben. Wij hebben daar veel over moeten leren en moeten uitvinden welke behoeften en werkzaamheden er zijn. Dat proces noemen we ‘design thinking’.”

Design thinking is Engels voor ‘denken als een ontwerper’ en dat is een manier om problemen op te lossen. Een platform bouwen voor heel veel verschillende doelgroepen met een beperking, dat is een ingewikkeld probleem. Zo’n probleem kun je eigenlijk alleen maar oplossen door al die verschillende gebruikers centraal te stellen. “We hebben maandenlang interviews gehouden met de verschillende gebruikers om te begrijpen waar je tegenaan loopt en wat je nodig hebt als belangenbehartiger”, vertelt Tim Logemann. “Daar zijn verschillende prototypen voor gemaakt, voorbeeldgebruikers, en die zijn we gaan testen. Dan schoven we iemand een laptop voor en bekeken we goed hoe deze voorbeeldgebruiker een taak kon volbrengen. Een soort spelletje eigenlijk. Zo leerden we stukje bij beetje waar we het verschil konden maken ten opzichte van andere bestaande platforms.” Massim vult aan: “Met Klink lag er een kans om een platform te maken met een goed plan, een doel en met middelen. Daarom hebben we veel tijd besteed aan de gebruikerservaring, want dat is het belangrijkste.”

Mens centraal, niet het apparaat
Voor de ontwikkelaars en ontwerpers van Hike was dit een prachtig project om aan te werken. Massim: “Je moet je voorstellen dat als je een gewone website bouwt je vooral rekening houdt met browsers en toestellen waar een webpagina op gelezen wordt zoals telefoons, laptops of tablets. Nu zijn daar de mensen bijgekomen waar rekening mee gehouden moet worden. Dat is helemaal niet gebruikelijk voor ontwikkelaars. Die zijn altijd aan het knutselen met techniek tot iets werkt. Dit vraagt om een hele menselijke aanpak.”

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?