Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Hoe gehandicapten-platform Apeldoorn een winkelstraat fietsvrij krijgt

Geplaatst door:

Fietsers door een winkelstraat waar ook veel voetgangers lopen. Voor veel mensen in een rolstoel of met een visuele beperking is dat geen pretje. In Apeldoorn was het dagelijkse realiteit. Gehandicaptenplatform Apeldoorn pleitte daarom voor een fietsverbod in de winkelstraat, maar met een middelbare school in de buurt is het maar de vraag of dat daadwerkelijk effect heeft. Daarom kwamen ze met een alternatief: ze laten de scholieren zelf ervaren hoe het is om een beperking te hebben.

Proefles

Tijdens een proefles gingen leerlingen de straat op met een speciale bril en een blindengeleidestok. Een ander deel van de klas ging mee als begeleiding en de derde groep mocht op de fiets stappen.

Elkaar aanspreken

Anneke van gehandicaptenplatform Apeldoorn: “Dat maakte veel indruk. Veel leerlingen beseften toen pas welke impact dat heeft. Daarna zagen we echt verbetering. Er werd veel minder gefietst en leerlingen spraken elkaar erop aan. Een groot succes waar we trots op zijn. De komende jaren willen we dat in alle klassen gaan doen. Het is veel werk, maar levert enorm veel op. Geen gedoe met handhaving en voor het winkelend publiek én de winkeliers is het ook een zegen.”

Ben jij geïnspireerd geraakt door dit goede voorbeeld? Heb je een ander goed voorbeeld? Of vind je hier iets anders van? Open een gesprek.

Deel dit nieuwsbericht via:

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?