Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Hoe maak je een pdf toegankelijk?

Geplaatst door:

Samen werken we aan een inclusieve samenleving. Ook een platform, zoals Klink, moet natuurlijk voor iedereen toegankelijk zijn. Op dit moment wordt de website getest zodat hij volledig toegankelijk is volgens de officiële richtlijnen. Maar als jij een document uploadt in de kennisbank, dan kan het zijn dat dit document niet te lezen is voor bijvoorbeeld spraaksoftware en dus niet te lezen voor mensen met een visuele beperking. Dit betekent dat het document niet toegankelijk is. Gelukkig kun je het zelf toegankelijk maken, we geven je hier een aantal tips.

Het begint bij de bron

Een pdf maak je bijvoorbeeld vanuit een word-bestand. Dat word-document wordt het bronbestand genoemd. Het is makkelijker om het bronbestand toegankelijk te maken, dan een pdf. Als je dus toegang hebt tot het bronbestand, gebruik dit en maak dit toegankelijk. Je kunt ook een ander soort bestand gebruiken om een pdf te maken. Bijvoorbeeld indesign. Ook hierbij is het makkelijker om te beginnen bij het bronbestand. Onderaan de pagina staat een tip voor een website waarbij wordt uitgelegd hoe je dat toegankelijk kan maken. Dit artikel gaat over het toegankelijk maken van een word-bestand.

Tips voor het toegankelijk maken van een Word-document

In verschillende stappen kun je een Word-bestand toegankelijk maken. Hierbij een aantal tips waarmee je al aardig op weg bent:

  • Zorg voor een goede titel en gebruik daarbij het opmaakprofiel ‘Titel’
  • Zorg dat je document een logische structuur heeft en gebruik een inhoudsopgave bij een lang document.
  • Gebruik de juiste opmaakprofielen van Word.  Zorg bijvoorbeeld dat de kop van een alinea wordt opgemaakt als ‘kop’. Een dikgedrukte tekst wordt anders gelezen dan een kop.
  • Plaats de tekst onder elkaar en niet in kolommen.
  • Geef een afbeelding een alternatieve tekst in het word-document
  • Als je een link plaatst, zorg dan dat de tekst bij de link een betekenis heeft. Dus niet ‘Klik hier’, maar ‘een zin waarbij duidelijk wordt wat je kunt verwachten’

Wil je alle 10 stappen volledig lezen? Dat kan in het e-book ‘Toegankelijke pdf met word‘.  Vanaf pagina 29 staan de stappen uitgebreid uitgelegd.

Meer weten?

Er staat uitgebreid uitgelegd hoe je pdf’s toegankelijk maakt in het e-boek ‘toegankelijke pdf met word’. Gebruik je indesign om een bestand op te maken? Dan kun je het e-boek ‘indesign en toegankelijke pdf’ bekijken.

Heb je zelf tips?

Ben jij zelf gedreven in het toegankelijk maken van pdf’s? Of kom jij nog vaak ontoegankelijke pdf’s tegen? Begin een gesprek en deel je tips.

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?