Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Jaco schrijft spontaan over het goede werk van Platform Gehandicapten Westland

Geplaatst door:

Jaco Zuiderwijk is vrijwilliger op de rolbus Westland en hij organiseert RoCK & Roll dansfeesten en loterijen voor de financiële exploitatie van de rolbussen. Jaco is onder de indruk van het werk van Platform Gehandicapten Westland (PGW). Hij ziet met eigen ogen hoe enthousiast mensen uit de strandrups komen. Hoe behulpzaam de kinderen uit groep 8 zijn na de schoolvoorlichting over gehandicapten. En hoe gelukkig de mensen in zijn rolbus zijn als ze in het weekend een dagje naar huis mogen. Allemaal initiatieven van het platform.

Om uiting te geven aan zijn enthousiasme schreef Jaco een artikel over het platform. Hij ging daarvoor praten met de vertrekkende voorzitter Annemiek Koremans. Hij stuurde zijn artikel ook naar Ieder(in) en wij vinden het passen op Klink.

Lees hier zijn artikel.

In gesprek met Annemiek Koremans

Annemiek Koremans is (ex-)voorzitter van het Platform Gehandicapten Westland (PGW). Volgens Annemiek is de kerntaak van het platform de toegankelijkheid, bereikbaarheid en veiligheid van gebouwen, openbare ruimte en woningen. Daarnaast alles wat in het belang is van mensen met een beperking, jong en oud. Het PGW Westland heeft hiervoor veel activiteiten georganiseerd, zegt Annemiek.

Scootmobieltochten en lessen
Iedere maandag van april tot en met september worden er scootmobieltochten gereden met  een groep van ca 20 scootmobielers langs veilige rustige en fraaie paden. Zonnig humeur en opgeladen accu zijn verplicht. In samenwerking met fysiotherapeuten en de hulpmiddelenleverancier worden er twee maal per jaar scootmobiellessen georganiseerd voor de veiligheid en over de regels in het verkeer.

Westland Drempelvrij keurmerk
Iedere bouwaanvraag of inrichtingsplan voor de omgeving van advies te voorzien aan gemeente, woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars, bedrijven en particulieren. Westland Drempelvrij is een gemeentelijk keurmerk van gemeente en platform.

Rolstoelbus
De rolstoel bus is een samenwerking van PGW met Vitis Westland voor rolstoel-, scootmobiel-, en rollatorgebruikers die afhankelijk zijn voor vervoer lift. Ook in het weekend vervoeren vrijwilligers -met inmiddels twee rolbussen –  de mensen binnen het Westland tegen een gering OV-Tarief.

Strandrups
Uniek in Nederland is Strandrups De Vrijheid. Dit is een rupsvoertuig met lift, waarmee rolstoelgebruikers langs de Westlandse kust zonlicht, zeelucht, strandzand, en vrijheid kunnen opsnuiven. En bij helder weer met een  beetje geluk zeehondjes, kite-surfers en in de verte de schepen die Hoek van Holland aandoen kunnen zien.

Beweegcoach
Er is een beweegcoach die bemiddelt tussen sporters met een beperking en de sportverenigingen. Mensen kunnen gratis een rolstoelbakfiets of rolstoelfiets met trap ondersteuning lenen bij het PGW.
Rolstoelhandbal is ook een snel groeiende sport die het PGW, beweegcoach in samenwerking met handbalvereniging Quintus uit Kwintsheul in 2015 heeft opgezet. Binnen 3 jaar Nederlands kampioen. Zeven mensen zijn vanuit deze vereniging geselecteerd voor het Nederlands rolstoelteam. Inmiddels zijn er al drie G teams binnen de vereniging. Naast het bedrijven van sport organiseren de spelers ook clinic’s in het hele land om de sport te promoten.

Ondersteuning bij hulpvraag: voor voorzieningen zoals rolstoel, scootmobiel, vervoer en woningaanpassing wordt men via medewerkers en de website (www.pgwestland.nl) doorverwezen naar de gemeente, welzijnsorganisatie of andere dienstverlenende instantie. Kom je er niet uit, dan staan medewerkers klaar voor ondersteuning bij de hulp- of zorgvraag. Op alle braderieën in het Westland is het platform te vinden met informatie, ondersteuning en activiteiten. Terwijl men in gesprek gaat, wordt de rolstoel of scootmobiel door een van de vele vrijwilligers gewassen. Signalen van bezoekers worden meegenomen naar de verantwoordelijke organisaties.

Scholenproject
De ogen van Annemiek gaan glinsteren als zij vertelt over het scholenproject ‘Anders, maar heel gewoon’. Door spel en voorlichting aan groepen 7/8 in het basisonderwijs leren kinderen middels het zien van een film, het spelen van een spel met ervarings- en kennisopdrachten en een kringgesprek met mensen met een beperking van het platform, dat het leven met een beperking wel anders is, maar eigenlijk ook gewoon met wat hulpmiddelen en aanpassingen.  Ik ben zelf een keer mee geweest en ervaar dat kinderen na de les veel hulpvaardiger zijn als daarvoor. Hier geldt zeker bekend maakt bemind.

Op 13 april 2019 doet Annemiek een stapje terug en draagt zij de voorzittershamer over aan Pech Samwel. Maar als ervaringsdeskundige en adviseur zal Annemiek zeker bij het platform betrokken blijven. Bij het afscheid vertrouwt Annemiek mij toe dat het voorzitterschap voor haar groot feest was. Zo een gestroomlijnde organisatie met 70 vrijwilligers en projecten, activiteiten, ondersteuning die het leven van mensen met een beperking in de gemeente Westland een beetje aangenamer maken. Mensen met dit doel voor ogen. Zicht op de iets meer kwetsbare mens die op eigen kracht en met eigen regie zijn/haar leven wil leiden. Prachtmensen die klaar staan voor een ander, zonder eigen gewin en zonder ego’s. Samen, met elkaar.

In een Westland met een overheid, bedrijven, organisaties, particulieren waar dankzij hun medewerking, giften, maatschappelijke verantwoordelijkheid vrijwilligers in dienst van het platform altijd een welwillend oor vinden.

Mijn bescheiden mening is dat het PGW veel meer inhoudt dan ik dacht en ik wens hen veel succes.

Jaco Zuiderwijk

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?