Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

‘Op straat rijden de bussen gewoon voorbij’

Geplaatst door:

Johan uit Amersfoort is 73 en zit in een rolstoel. Voor vervoer is hij regelmatig afhankelijk van de bus en de chauffeur die hem helpt naar zijn plek. Helaas is de realiteit vaak dat Johan slecht of helemaal niet geholpen wordt. De behandeling van mensen in een rolstoel door veel van de chauffeurs is ronduit slecht, is de conclusie van Johan. “75% van de chauffeurs geeft geen hulp of negeert mij volledig.”

Hoewel dit een schokkende constatering is vreest Johan dat dit in andere delen van Nederland niet anders zal zijn. “Ook in Limburg zijn er grote klachten met het busvervoer. En ik hoorde van een vrouw uit Zeist die blind is dat ze te horen kreeg uit haar doppen te kijken. Daar was ik graag bij geweest want dan had zo’n chauffeur ervan langs gekregen. De grote mond die je soms krijgt.”

Johan noteerde vanaf 2016 braaf zijn klachten en stuurde die via het gebruikelijke klachtenformulier dat de vervoerder aanbiedt. Een antwoord moet hij nog altijd ontvangen. “En zo gaat het bij iedereen. Je hoort er gewoon niets meer van. Opnieuw sta je in de kou, want op straat rijden de bussen regelmatig gewoon voorbij.”

Johan gooide het over een andere boeg. Hij sprak in bij de gemeenteraad en de busvervoerder werd op het matje geroepen. Een woordvoerder van het bedrijf moest zich in alle bochten wringen om uiteindelijk beterschap te beloven. Ook bracht Johan zijn documentatie naar het College van de Rechten van de Mens. Op vrijwel alle gronden kreeg hij gelijk. De busvervoerder moet nu een verbeterplan opstellen.

Hoewel dit stuk voor stuk triomfen zijn verwacht Johan er niet veel van. “De vaste kern van de buschauffeurs verdomd het gewoon om te helpen bij het instappen. Vaak worden er argumenten opgevoerd dat een chauffeur zijn geldlade niet mag verlaten. Maar er is dus helemaal geen goed beleid van de vervoerder.”

Johan stelt voor dat de chauffeurs trainingen krijgen hoe ze beter om kunnen gaan met reizigers met een beperking. Het management zou eerst zo’n training moeten volgen, aldus de 73-jarige Amersfoorter. “Zij jagen die chauffeurs zo op. En de provincies die de opdrachten gunnen aan de vervoerders zouden ook wel wat beter mogen opletten. Buslijnen worden opgeheven zodra een vervoerder de aanbesteding heeft binnengehaald. En dan komt er een klein busje met vrijwilligers in de plaats. Daar kan officieel helemaal geen rolstoel in al ben ik laatst wel heel praktisch geholpen door een vrijwillige chauffeur.”

Foto door Klas Tauberman van Pexels

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?