Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Studeren, werken en wonen met een beperking? Het kan maar het is oh zo moeilijk

Geplaatst door:

De grootste drempel bij het vinden van geschikt werk, studie of werk? Bureaucratie. Want de wil om iedereen te helpen is er wel maar je moet zelf een engelengeduld hebben en vaak een heleboel geluk om door alle schotten heen te komen. Het vinden van een passende woning? Daar moet je toch echt wel gemiddeld een paar jaar op wachten bij de woningcorporatie. Studeren en werken? Vaak sta je er alleen voor.

Tijdens het Denk Anders Debat woensdagavond 14 november discussieerden panelleden van woningcorporaties, scholen en het UWV met de ervaringsdeskundigen. Jongeren met een beperking die allemaal tegen muren opgelopen zijn om iets te bereiken.

Toch heerst er onder de panelleden op het podium veel realisme. Een studie of een baan moet vooral passend zijn. Moet je te lang reizen voor de ene studie? Zoek er één waar je wel alle energie in kan steken.

Zo vertelde Ellis uit Oud-vossemeer (Zeeland) haar verhaal op het podium van het Denk Anders Debat in Tilburg. Vol goede moed was ze begonnen aan de PABO, ondanks haar beperking. Met veel moeite behaalde ze haar propedeuse. Op dat moment besloot ze verder te leren voor onderwijsassistent. Die opleiding was meer passend en zo behaalde ze haar diploma.

Alle scholen en instellingen zeggen wel te helpen, maar je staat er als student met een beperking toch alleen voor. Lessen kunnen aangepast worden maar ondersteuning van een toiletbezoek moet weer zelf geregeld. En dat terwijl er 700.000 jongeren met een beperking zijn. Toch voelen ze zich vaak alleen op school en in hun werk.

En waar blijft de overheid bij het aanbieden van passend werk voor mensen met een beperking? Volgens de directeur van de praktijkschool kan hij alleen maar rekenen op ondernemers die wel de moeite nemen om passende stages aan te bieden aan zijn leerlingen. En zelfs deze tot het bot gemotiveerde schooldirecteur moest erkennen dat op zijn school geen docenten werken met een beperking. Zo ontbreken overal de rolmodellen op de werkvloer.

Wonen
Na de pauze en de soep met broodjes verzorgd door Tilburgse praktijkleerlingen konden de gespreksleiders Amber Bindels en Carmen Vukman verder met het volgende thema: wonen.

Vrijwel iedereen met een beperking is afhankelijk van de woningcorporatie om eigen woonruimte te vinden. Het kan, maar het is vreselijk lastig om door de bureaucratie te komen. En er is een ernstig tekort aan passende woningen. Maar waarom is het nou zo moeilijk voor een woningcorporatie om vraag en aanbod bij elkaar te brengen? Vaak is helemaal niet bekend hoeveel woningen er zijn en worden woningen bij een verhuizing algemeen aangeboden en alle specifieke hulpmiddelen er uit gesloopt. Zo gaan er passende woningen verloren en komt de doelgroep in de knel te zitten: 50.000 jongeren met een beperking wachten op een passende woning.

Pas hulp bij dakloosheid
Er was het schrijnende verhaal van Silvester die het advies kreeg om zich uit te schrijven thuis en als dakloos te melden om zo aanspraak te maken op een eigen woning. Ondanks een vijandige situatie thuis kon hij geen urgentie krijgen voor een passende woning. En ineens was daar toch hulp en een woning na verloop van tijd. Alles lijkt aan toevalligheden aan elkaar geknoopt te zijn. Hulpverleners spreken van korte lijntjes die ze houden met instanties en waar ze soms een succesje op kunnen boeken. Maar structureel is het niet en er komen ook te veel aanvragen.

Over deze onderwerpen konden de bezoekers en deelnemers op het podium in de Tilburgse Spoorzone nog wel uren verder praten. En het werkt blijkbaar goed als de doelgroep in gesprek is met de instanties. Dan worden er zaken gedaan. Dat zijn dus die zogenoemde korte lijntjes. Mooi voor de specifieke gevallen, maar die 50.000 jongeren zijn er voorlopig niet mee geholpen.

 

Klik hier en praat mee met het Denk Anders Debat over wonen, werken, studeren

 

 

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?