Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Studietoeslag gemeente komt zelden terecht bij studenten met arbeidsbeperking

Geplaatst door:

Heb je wel eens van de studietoeslag gehoord? Grote kans van niet. Het is een toeslag voor studenten die door een arbeidsbeperking te weinig inkomen kunnen verdienen. Deze toeslag is in de plaats gekomen van een toeslag die gekoppeld was aan de Wajong-uitkering en valt onder de Participatiewet. Het is bij de gemeente aan te vragen.

Maar van dat aanvragen komt niet zoveel, blijkt uit onderzoek van de LSVB, de landelijke studenten vakbond. In een onderzoek en rapport dat het woensdag heeft gedeeld blijkt dat van de 53 miljoen euro die beschikbaar was in een periode, slechts 3 miljoen is besteed aan studenten die daar recht op hadden. De overige 50 miljoen is achtergehouden. En omdat het geld niet geoormerkt was, dus dat er voorwaarden zijn gesteld voor het geld, is de kans groot dat het aan andere zaken is uitgegeven.

Studietoeslag neemt drempel weg
Dat nieuws is best wrang als je de verhalen nog eens terugleest hier op Klink. Noortje en Jiska bijvoorbeeld die zoveel moeite doen om überhaupt te kunnen studeren. En we spraken op het Denk Anders Debat ook Kaya uit Doetinchem die eigenlijk wel weer graag naar school wil maar het schoolgeld niet kan betalen. Dan zou een studietoeslag net die drempel weghalen.

Kaya is niet op de hoogte van de verordening die ook Doetinchem heeft opgenomen. In haar woonplaats kan ze 708,- euro studietoeslag per jaar ontvangen. Dat is een groot deel van het schoolgeld waar ze nu tegenaan hikt. Slechts 3% van alle scholieren op het MBO is bekend met deze regeling, zo meldt de LSVB. Kaya is dus bepaald geen uitzondering.

Onvindbaar
Nou is het niet zo gek dat Kaya dat niet weet. Op de website van de gemeente wordt er niets vermeld over een studietoeslag. En bij de uitvoeringsorganisatie van de Participatiewet binnen haar gemeente ook niet. De studietoeslag moet schriftelijk aangevraagd worden maar informatie hierover ontbreekt. Dat niemand er gebruik van maakt, is dus niet vreemd. Als iemand wel deze steun heeft ontdekt en ontvangen is dat een wonder.

De NOS meldt dat deze cijfers voor de staatssecretaris aanleiding zijn om te kijken hoe de individuele studietoeslag het beste kan worden aangepast. In het voorjaar verwacht zij de Kamer hier duidelijkheid over te kunnen geven.

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?