Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Tips voor werken met een chronische aandoening

Geplaatst door:

“Door een ongeluk op mijn racefiets 8 jaar geleden heb ik verschillende reumatische aandoeningen gekregen. Gelukkig heb ik zelf een hele fijne werkgever, waarbij ik heb mogen ervaren hoe het op een goede manier kan, werken met een chronische aandoening. Inmiddels ben ik daarin ook mijn eigen bedrijf, Aranea Advies, gestart. Juist om de wisselwerking tussen werkgever en werknemer te bevorderen.” Dit is een quote uit het voorstelrondje van Astrid waar wij door getriggerd werden. Heftig van dat ongeluk, maar wat fijn dat je werkgever meewerkt en mooi dat je zelf je eigen bedrijf hebt kunnen starten hierin. Tijd voor een interview…

Astrid vertelt: “Ik werkte als consultant en had altijd goed contact met mijn werkgever Précon, een training en advies bureau in de kwaliteit en voedselveiligheid. Mijn werkgever trapte soms voor mij op de rem. Hij stelde voor dat ik maar 3 dagen naar de klant ging in plaats van 5. Ik werd er boos over, maar achteraf is dit de beste beslissing ooit geweest. Ik moest de feiten onder ogen zien ‘het lukt niet meer zoals ik het altijd deed’ om daarna vooruit te kunnen kijken hoe het wel kan. Dit vergt lef. Ik ben altijd heel open geweest over mijn aandoening naar collega’s en heb daar nooit problemen mee gehad. Ik heb altijd veel begrip gehad.”

“Ik besef me dat ik geluk heb met mijn werkgever. Dat én het feit dat ik tegen de bedrijfsarts zei dat ik graag met andere (gelijkgestemde) mensen erover wilde praten en dit niet kon bracht mij tot de keuze om het anderhalf jaar geleden, anders te gaan doen. Ik ben adviseur geworden voor bedrijven, om de werkgever en werknemer te helpen en ze samen aan de tafel te zetten om er uit te komen. De werkgever weet vaak niet hoe en de werknemer voelt dit als niet willen. Door mijn ervaring weet ik dat het lastig is voor zowel werkgever als werknemer.”

Welke tips kun je, door jouw ervaring, geven voor zowel de werkgever als de werknemer?

Tips voor de werknemer:

  • praat met je werkgever;
  • maak het concreet; maak bijvoorbeeld een tabel voor je werkgever, waar loop ik tegenaan en wat zou een oplossing kunnen zijn en wat heb ik daarvoor nodig;
  • blijf niet in de slachtofferrol blijven hangen en probeer je te verplaatsen in de werkgever om verder te komen samen.

Tips voor de werkgever:

  • luister écht naar je werknemer;
  • zie je werknemer als mens en niet als patiënt, vind samen de balans;
  • hoe kan ik je helpen? Vraag door tot het concreet is.

Wat betekent Aranea?

Aranea; spin en spinnenweb in het latijn. “Ik heb hiervoor gekozen omdat het de complexiteit met het leven van een chronische aandoening aanduidt. Je bent zelf de spin in je spinnenweb, je kunt er zelf uit komen en je eigen draadjes spannen. Ik werk 1 dag in de week voor Aranea en de rest van de tijd die ik beschikbaar ben voor Precon.”

Astrid heeft ondanks haar reuma een pro-actieve en open houding, ze denkt zelf dat dat haar enorm helpt. We hopen dat de tips en dit interview jou ook verder kan helpen. Heb je nog vragen of tips? Begin dan een gesprek over dit interview!

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?