Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Voor Carmen en Amber was De Monnikskap een belangrijke stap om verder te kunnen leren

Geplaatst door:

Het Denk Anders Debat in Tilburg werd gepresenteerd door Carmen Vukman en Amber Bindels. Twee zelfverzekerde jonge vrouwen die elkaar op het podium mooi aanvulden en het debat levendig hielden.

Amber en Carmen schelen dan wel een paar jaar, toch kennen ze elkaar van de middelbare school. Van de Monnikskap in Nijmegen om precies te zijn. Voor veel scholieren met een handicap een extra traptrede naar een diploma.

Toen Carmen hoorde dat ze niet naar de havo kon met haar cijfers baalde ze verschrikkelijk. Dat betekende dat ze voor dat diploma naar de Monnikskap moest in Nijmegen, ver weg van haar woonplaats Tiel. Een flinke reis maar vooral zonder haar bekende vrienden en vriendinnen van school.

“Ik herinner me dat het een hele kleine school was, misschien maar 40 leerlingen”, vertelt Carmen. “En zo kon het dus dat kinderen van 4 havo bij kinderen van 6 vwo in de klas zaten. Eigenlijk kende je wel iedereen op school. Het was heel erg beschermd en afgesloten.”

Carmen had zich voorgenomen om na 2 jaar met een havodiploma weer weg te zijn. Ze vond het vreselijk om weg te moeten uit Tiel omdat haar cijfers onvoldoende bleken voor de havo. De Monnikskap bleek echter niet direct een goed effect op haar te hebben.

“Ik vond het erg lastig. Dat het zo traag ging, en het wisselende niveau van medeleerlingen. Ik was ook gewoon een puber die school niks aan vond en alles maar uitstelde. Dat is op de Monnikskap geen enkel probleem, want iedereen krijgt alle tijd en ruimte om te leren. Maar dat resulteerde bij mij dat ik bleef zitten. Daar was ik zo kwaad om!”

Het was voor Carmen een kantelpunt want vanaf dat moment werd ze een gedisciplineerde student. “Ik behaalde mijn diploma en vervolgens ben ik op het HBO cum laude afgestudeerd.”

Voor Amber Bindels bleek de Monnikskap juist een uitweg waar ze kon loskomen van de verveling en het onderpresteren. “Ik heb heel veel overtuigingskracht moeten inzetten om naar De Monnikskap te kunnen gaan”, vertelt de bekende belangenbehartiger van Wij Staan Op. “Ik groeide op in Tilburg en zat daar op een Mytylschool. Niemand kende de Monnikskap en mijn ouders twijfelden bij het idee dat ik zo ver van huis zou gaan. Ik kon alleen naar een vmbo vanaf de Mytylschool maar dat zijn niet mijn kwaliteiten. Ik wilde zo graag meer leren!”

Hoewel Amber dolgraag deze opleiding wilde doen viel het haar ook zwaar. Dat kwam omdat ze er door de week moest blijven wonen. “Dat vond ik echt niet leuk. Ik sliep drie jaar lang best wel slecht maar elke dag heen en weer reizen was ook te vermoeiend geweest. Op deze manier heb ik mijn diploma gehaald en kon ik naar de journalistiekschool in Tilburg. Ik heb er dus heel veel aan overgehouden en had dat in die fase van mijn leven ook een beetje nodig. Ik hou er hele warme herinneringen aan over.”

Carmen heeft haar beste vriendin overgehouden aan haar tijd op De Monnikskap. ‘We vonden het allebei een beetje stom denk ik, als echte pubers. Nu doet zij de universiteit en ben ik eigen ondernemer als dramatherapeut. Wat een wereld van verschil met de tijd van toen!”

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?