Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

Zo lukt het wél om aan de universiteit te studeren

Geplaatst door:

Jiska Stad-Ogier is een bekend gezicht geworden van Wij Staan Op!. Als mede-oprichter en lid van het kernteam verschijnt ze regelmatig in de media en zet ze haar deskundigheid in. Wat misschien niet iedereen weet is dat ze ook een studie doet aan de Universiteit van Leiden. Hoe doet ze dat? Hoe houdt ze dat vol?

Jiska is een planner. Een telefonisch interview werd exact op vrijdagochtend 10 uur geplaatst en even later weer een uur verzet vanwege een andere afspraak. “Ik plan mijn energie nauwkeurig in vanwege mijn Cerebrale Parese. Alles op de universiteit is gemaakt voor toetsing en daar plan ik alles voor. Daarnaast heb ik nog werkzaamheden voor Wij Staan Op! dus ik ben behoorlijk bedreven in het plannen.”

Gelukkig krijgt ze bij haar handicap alle steun van de Universiteit van Leiden waar ze studeert. “Er zijn hier speciaal mensen aangesteld die alles weten van studeren met een functiebeperking. Dit expertisecentrum heet Fenestra en zij hebben veel medische kennis en weten dat met de praktijk te koppelen. Zij weten dus hoeveel ik aankan en schrijven met mij brieven aan de faculteit over mijn maximale studiebelasting.”

Op deze manier kan Jiska in ongeveer 8 jaar haar studie afronden, zo heeft de toegewijde planner uitgerekend.

“Ik heb ontzettend veel geluk”, concludeert Jiska Stad-Ogier. “Ik studeer aan een universiteit die mij overal ondersteunt. Ik heb woonruimte tot mijn beschikking gekregen die passend is en ik kom in aanmerking voor studiefinanciering met aanvullende beurs en krijg nog een kleine Wajong-uitkering.”

Toch in de knel
Toch komt Jiska in de problemen. Omdat ze langer over haar studie doet, houdt haar studiefinanciering op. “Je kunt een extra jaar studiefinanciering aanvragen maar dat is niet voldoende in mijn tempo. En als dat wegvalt ga ik het nooit redden met alleen de 25% van het minimumloon dat ik ontvang vanwege de Wajong-uitkering. ‘Dan ga je toch lenen net als ieder ander?’, zeggen mensen dan en dat begrijp ik wel. Maar ik besef mij dat ik later waarschijnlijk nooit voltijd zal kunnen werken. Een lening afbetalen is dan toch een groter risico.”

Zie hier de paradox. Door haar studie hoeft Jiska later niet in een uitkering te belanden en zal ze belasting kunnen betalen. Maar om die studie af te kunnen maken zal ze veel geld moeten lenen wat haar onzeker maakt. “Ik denk dat dit mensen toch weer beperkt in hun kansen. Ik merk dat ik veel ondersteuning krijg van de universiteit maar op dit vlak van de financiering wordt er dan weer geen rekening gehouden met mijn kosten. Soms zijn er wel potjes voor bij de gemeente waar je woont al moet je voor de regelgeving weer tijd en energie vrijmaken om het allemaal een beetje te kunnen begrijpen. Zo moeilijk is dat.”

“Maar”, zo besluit Jiska: “Ik kan iedereen aanraden om in Leiden te studeren. Er is hier heel veel aandacht voor studeren met een functiebeperking*!”

* Jiska vertelt dat er bij Fenestra de term ‘functiebeperking’ gehanteerd wordt. Dit is dus breder dan fysieke handicaps.

Deel dit nieuwsbericht via:
Lees meer over

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?