Vul eerst een zoekterm in voordat je op zoeken drukt

‘Zonder studietoeslag is naar school gaan te duur’

Geplaatst door:

Kaya uit Doetinchem was als ervaringsdeskundige aanwezig bij het Denk Anders Debat in Tilburg afgelopen najaar. Een flinke reis voor haar vanuit Doetinchem waar ze woont maar ze vindt het belangrijk om haar verhaal te doen. In een panel van ervaringsdeskundigen ging ze in debat met afgevaardigden van opleidingen. De scholen vinden dat ze heel veel doen aan de toegankelijkheid van studenten met een handicap. Onderwijs dat inclusief is vindt iedereen heel belangrijk. De realiteit is vaak weerbarstiger.

Zelf heeft Kaya een aantal minder fijne ervaringen gehad maar ze vindt het vooral jammer dat ze nu niet meer op een opleiding zit. ”Misschien zal het door de pijn en het gebrek aan energie lastig zijn om een vaste baan te hebben, ik heb wel graag een opleiding en een doel. Iets leren, iets doen.”

Video’s maken
Inmiddels is Kaya nu veel in een jongerencentrum waar ze jongeren ondersteunt, bijvoorbeeld met het maken van video’s en organiseren van evenementen. Maar ze zou graag andere dingen leren. Een poosje lukte het Kaya om met haar fibromyalgie en artrose een opleiding te volgen. Maar tijdens de examens ging het mis en haakte ze af. Op het moment dat ze zich weer sterker voelt- momenteel herstelt ze van operaties aan haar enkel- zou ze best graag weer willen beginnen met een studie. Het schoolgeld houdt haar tegen. “Ik heb wel geprobeerd met de buurtcoach om bij de gemeente individuele studietoeslag aan te vragen voor een opleiding maar het UWV heeft bepaald dat ik geen arbeidsvermogen heb. Dat betekent dat ik een Wajong-uitkering krijg maar geen studietoeslag. Eigenlijk zeggen ze dat het voor mij geen zin heeft om iets te studeren want ik kan toch nooit een baan krijgen. Dat vind ik raar.”


Weer naar school
Kaya is pas 20 jaar en wil het zeker nog niet opgeven om verder te leren. “Hoewel mijn ziekte chronisch is heb ik ook periodes dat het goed met me gaat. Dan heb ik meer energie en minder pijn en lukt het om dingen te ondernemen. Het is fijn dat er regelingen zijn voor mensen die geen minimumloon kunnen verdienen om toch naar school te gaan. Dat geeft wat meer zekerheid om die stap te zetten. Mensen realiseren zich niet altijd hoe hoog de maandlasten zijn voor mijn zorgverzekering. Ik betaal nu wel 210,- euro per maand. Daar gaat een heel groot deel van mijn uitkering naartoe. Zonder studietoeslag is naar school gaan te duur.”

Heb je wel eens van de studietoeslag gehoord? Grote kans van niet. Het is een toeslag voor studenten die door een arbeidsbeperking te weinig inkomen kunnen verdienen. Deze toeslag is in de plaats gekomen van een toeslag die gekoppeld was aan de Wajong-uitkering en valt onder de Participatiewet. Het is bij de gemeente aan te vragen. Slechts 3% van alle scholieren op het MBO is bekend met deze regeling, zo meldt de LSVB. 

Lees het hierStudietoeslag gemeente komt zelden terecht bij studenten met arbeidsbeperking.

Kaya vlogt op haar Youtube-kanaal over haar leven:

Deel dit nieuwsbericht via:

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?